Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Directeur Haga reageert op besluit Slob: 'Minister is gewoon aan het jokken'

16 september 2019, 15.30 uur · Aangepast 17 september 2019, 10.15 uur

Minister Slob (Onderwijs) maakte vandaag bekend dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum op moet stappen. Maar de schoolleiding gaat daar niet zomaar in mee.

Binnen vier weken moet er een nieuw bestuur zijn aangesteld, anders wordt de financiering stopgezet. 'Ik houd grote zorgen over de schoolomgeving van de leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum. Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen', liet Slob weten. 

'Het kan nog wel een jaar duren'
Maar de schoolleiding is niet van plan om te vertrekken. Advocaat Wouter Pors laat weten bezwaar te gaan maken tegen het besluit. De minister heeft vervolgens veertien weken de tijd om de beslissing te herzien, of om eraan vast te houden. In het laatste geval vecht het lyceum de maatregel aan bij de Raad van State. 'Het kan dan nog wel een jaar duren', aldus de advocaat.

Lees ook: Minister: bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

Wel kan de financiering al op korte termijn stopgezet worden. 'In dat geval moeten we naar de rechter voor een voorlopige voorziening', stelt Pors. 'Om de betalingen door te laten lopen gedurende de procedure.'

Via de media
Directeur Atasoy wil zelf nog niet al te veel ingaan op vervolgstappen. Wel laat hij weten 'altijd een abcd-plan te hebben'. Maar op dit moment is hij vooral nog boos. 'Ik vind het uitermate onprofessioneel van de minister. Hij heeft eerst de media op de hoogte gesteld. Ik heb zelf geen brief in de brievenbus gekregen', zegt hij. 'Een dieptepunt in de Nederlandse democratie.'

'Jokken'
Bovendien kan Atasoy zich niet vinden in de redenering van de minister, die al langer aanstuurde op het vertrek van het bestuur. Aanleiding was een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de school. Slob bereidde daarom een zogeheten 'aanwijzing op bestuur' voor. Als daar niet aan voldaan werd, zou de financiering stopgezet worden.

Lees ook: Ouder over Haga: 'Wij gaan gewoon strijdend verder'

Volgens de minister heeft het huidige bestuur de mogelijkheid gekregen om te reageren op de aanwijzing. Maar de reactie zou 'geen nieuwe feiten' hebben opgeleverd, aldus de minister.

Lees ook: Cornelius Haga Lyceum: 'Onderwijsinspectie legt eigen normen op aan school'

Atasoy weerlegt dat. 'We hebben het bestuur uitgebreid en een adviescommissie ingesteld. Er zijn zoveel veranderingen doorgevoerd, de minister is gewoon aan het jokken. Maar hij staat waarschijnlijk onder druk van andere politici. Als hij dit niet besluit, komt hij zelf onder vuur te liggen', denkt Atasoy.