Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het wordt de week van rookvrij UMC, Valencia - Ajax en herdenking Bijlmerramp

30 september 2019, 07.50 uur

Wat gaat er deze week in de stad gebeuren? AT5 zet wat zaken op een rij.

Amsterdam UMC rookvrij
Op veel plekken mag het niet meer, en vorige week oordeelde de Hoge Raad dat ook de rookruimtes in de horeca dicht moeten. Het Amsterdam UMC doet dinsdag een duit in het zakje: het is vanaf dan niet meer toegestaan op het terrein van het ziekenhuis een sigaret op te steken. Er worden terreincoaches ingezet om mensen aan te spreken die het toch doen. 

Lees ook: Amsterdam UMC zet terreincoaches in tegen rokers

Dat het ziekenhuis juist dinsdag rookvrij wordt, is niet toevallig. Het is dan de eerste dag van oktober, ook wel de aftrap van Stoptober, de maand waarin rokers extra worden gestimuleerd te stoppen. Het UMC is overigens niet het eerste ziekenhuis dat de sigaret weert. In mei werd het Antoni van Leeuwenhoek rookvrij, in juli volgde het OLVG

Maandag zal staatssecretaris Blokhuis naar het UMC komen om het ziekenhuis officieel rookvrij te verklaren.

Sinaasappelen en Cillessen
Wie aan Valencia denkt, denkt aan sinaasappelen. En aan Jasper Cillessen natuurlijk. Woensdag neemt Ajax het in Spanje op tegen Valencia waar waarschijnlijk oud-Ajacied Cillessen op doel zal staan. Veel oud-ploeggenoten zal hij niet tegenkomen. Alleen Daley Blind, Joël Veltman en Donny van de Beek zijn nog over van zijn tijd bij Ajax.

Lees ook: Veltman richt zich op Valencia: 'Zonnebrand mee en chillen als we hebben gewonnen'

Ajax kende afgelopen weekend een uiteindelijk keurige, maar toch ietwat moeizame generale. Het won met 2-0 van Groningen door late doelpunten van Martínez en Huntelaar. Valencia won van Athletic Bilbao met 0-1. Als de Amsterdammers winnen in Valencia, komen ze op zes punten uit twee wedstrijden. Het eerste duel tegen Lille won Ajax met 3-0. Valencia won ook zijn eerste wedstrijd, met 0-1 van Chelsea. 

Steekpartij Warmoesstraat
De 49-jarige verdachte van een steekpartij in de Warmoesstraat in juli, waarbij een 29-jarig slachtoffer overleed, moet donderdag voor het eerst voor de rechter komen. Er wordt dan besloten of de verdachte langer vast moet zitten. De steekpartij zorgde voor veel opschudding nadat kort na het incident bewakingsbeelden rondgingen op sociale media.

Politie: Beelden dodelijke steekpartij Warmoesstraat zeer pijnlijk voor nabestaanden

Ook gingen beelden rond die waren gemaakt met mobiele telefoons op het moment dat er eerste hulp werd verleend. De politie reageerde met afschuw, net als de nabestaanden van het slachtoffer. 

Herdenking Bijlmerramp
Vrijdag is het 27 jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van Boeing neerstortte in de Bijlmer. Op 4 oktober 1992, om 18:35 uur, slechts 13 minuten na het opstijgen, boorde een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zich in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Het vliegtuig werd onbestuurbaar nadat de twee motoren op de rechtervleugel afbraken. Er vielen tientallen doden en gewonden.

Lees ook: Herdenking Bijlmerramp dit jaar ook in het teken van geweld in Zuidoost

De jaarlijkse ceremonie wordt gehouden bij het Groeiend Monument in Zuidoost. Ook zullen de slachtoffers van recente geweldincidenten in de stad worden herdacht. 'Dat doen we elk jaar', zei Helen Burleson van de Stichting Beheer het Groeiend Monument eerder tegen AT5. 'Naast dat we altijd de Bijlmerramp herdenken, herdenken we ook alle andere slachtoffers. Dat deden we ook met de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam en met MH17.'