Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haga roept gelovigen op zich uit te spreken 'tegen vorm van staatsonderdrukking'

16 oktober 2019, 17.07 uur · Aangepast 16 oktober 2019, 17.35 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Gisteren werd bekend dat minister Slob de financiering van het Cornelius Haga Lyceum stop gaat zetten. Het is een beslissing waar het huidige bestuur het allesbehalve mee eens is. In een persbericht op de website van de school wordt gelovigen gevraagd zich uit te spreken tegen het besluit van de minister, waarbij ook een beladen citaat wordt gebruikt.

'Indachtig de wijze woorden van de Duitse Lutherse pastoor Martin Niemöller roepen wij onze medegelovigen op zich openlijk uit te spreken tegen deze vorm van staatsonderdrukking', is in het persbericht te lezen. Daarop volgt het citaat dat Niemöller in 1946 uitsprak. Het citaat beschrijft het gebrek aan ingrijpen door Duitse intellectuelen tijdens de opkomst van het nationaalsocialisme.

'Aanval op ons allen'
'Het ziet ernaar uit dat veel bijzondere onderwijsinstellingen nog niet helemaal door lijken te hebben dat deze hetze tegen het Cornelius Haga Lyceum alles te maken heeft met de inperking van de vrijheid van onderwijs', staat verder in het persbericht. 'Kortom, dit is een aanval op ons allen.'

Soner Atasoy, huidig bestuurder van de school, liet gister al weten ervan overtuigd te zijn dat zijn school ook na 1 december blijft voortbestaan. 'De kans is groter dat de Russen voor die tijd zijn binnengevallen', aldus Atasoy. Het huidige bestuur droeg Marcel Heuver voor als interim-bestuurder. Omdat Heuver geen moslim is, zouden eerst de statuten van de school moeten worden aangepast, voordat hij aan de slag zou kunnen. 

Lees ook: Minister Slob stopt financiering Cornelius Haga Lyceum

Slob wil daarom dat het bestuur van de school voor donderdag 12.00 uur terugtreedt. Of Atasoy dan daadwerkelijk zijn functie neerlegt, is nog maar de vraag. Hij wil namelijk nog niet zeggen of hij van plan is voor die deadline het veld te ruimen, meldt Het Parool. Hij vindt namelijk dat Slob hem 'met oneigenlijke argumenten' een deadline heeft opgelegd.