Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Directeur Haga Lyceum verwacht niet te stoppen: 'Kans is groter dat Russen binnenvallen'

15 oktober 2019, 14.52 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 16.15 uur · Foto: AT5

Soner Atasoy, huidig bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum, is ervan overtuigd dat zijn school ook na 1 december blijft voortbestaan.

Stoppen is voor hem geen optie. 'De kans is groter dat de Russen voor die tijd zijn binnengevallen', luidt Atasoy's reactie.
 
Dat terwijl Arie Slob zojuist liet weten de financiering van de school stop te zetten. Volgens de Onderwijsminister is er niet voldaan aan de aanwijzing om uiterlijk 14 oktober alle taken en bevoegdheden over te dragen aan een interim-bestuur.
 
 
Wel geeft Slob het lyceum nog een kans, 'omdat het besluit zeer ingrijpend is voor leerlingen, ouders en personeel'. Het bestuur krijgt daarom tot uiterlijk donderdag rond 12.00 uur de tijd om alle taken en bevoegdheden alsnog over te dragen.
 
Niet in twee dagen
Maar Atasoy verwacht daar niet in te slagen. De voorgedragen interim-bestuurder, Marcel Heuver, kan namelijk voorlopig nog niet beginnen. Omdat Heuver geen moslim is, moeten eerst de statuten worden aangepast. En dat neemt volgens Atasoy enkele weken in beslag. 
 
 
'Alsof ik dat in twee dagen gedaan zou krijgen', luidt zijn reactie. 'De minister laat hiermee zien zelf lak aan de wet te hebben. En uiteindelijk is het ook helemaal niet aan de minister om te bepalen wie er wel of niet in het bestuur zit van een bijzonder onderwijsinstelling.'
 
Rechter
Toch denkt de directeur niet dat hij de deuren straks moet sluiten. Hij verwacht alsnog zijn gelijk te krijgen via de rechter, waar hij de beslissingen van Slob wil aanvechten. Ook is er op 11 november nog een zitting over het eerder gepubliceerde rapport van de Onderwijsinspectie. 
 
'Wij bewandelen gewoon de rechtsstatelijke weg en wat de minister doet is evident onwettig', stelt Atasoy. Zijn advocaat vertelt in De Telegraaf dat het bestuur dan ook tegen dit besluit bezwaar gaat maken.
 
In de tussentijd wil de leiding er via een voorlopige voorziening bij de Raad van State voor zorgen dat het besluit wordt geschorst, totdat de gerechtelijke procedure achter de rug is.