Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 pleit voor stimulering nachtleven: 'Anders wordt het een stuk saaier'

18 oktober 2019, 08.00 uur · Aangepast 18 oktober 2019, 11.29 uur

De Amsterdamse nachtcultuur staat onder druk, vindt D66-raadslid Marijn Bosman. In een voorstel vraagt ze de gemeente daarom om mee te werken met organisatoren. 'Anders wordt de stad een stuk saaier.'

Veel uitgaanslocaties zijn tijdelijk, benadrukt Bosman. Ze doelt hiermee onder meer op bekende uitgaansgelegenheden als De School, De Marktkantine, Skatecafé en Garage Noord. 

Lees ook: Club Claire sluit de deuren: 'Het is ons niet goed genoeg gelukt'

Deze clubs en café's dreigen uiteindelijk te verdwijnen. Terwijl er volgens het raadslid geen zicht is op nieuwe clubs of initiatieven. 'De gemeente moet haar blik daarom meer richten op leegstaande panden en kantoren', is haar advies.

Wisselende eisen
Organisatoren zouden namelijk 'staan te springen om in Amsterdam feesten te geven op bijzondere locaties', denkt Bosman. 'Maar ze krijgen te vaak te maken met verschillende en wisselende eisen, ik wil daar verandering in aanbrengen.'

Lees ook: Mokum Reclaimed wil parken en pleinen via volksinitiatief festivalvrij krijgen

Ze vraagt de gemeente daarom om mee te werken, zodat organisatoren meer de ruimte krijgen om feesten en eenmalige festivals neer te zetten.

Clubs in nieuwe wijken
Bovendien stelt het raadslid voor om meer clubs in nieuwe wijken te bouwen. 'Zodat je niet later plotseling ruimte moet maken voor een club of café. De plannen worden nu gemaakt, hou er dan ook nu rekening mee. Amsterdammers blijven namelijk de nacht opzoeken', schrijft ze.

Lees ook: Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?

Met het voorstel wil Bosman ervoor zorgen dat 'we niet stilletjes de kunstzinnige plekken in de stad verliezen'. 'Amsterdam moet zorgvuldiger omgaan met haar rijke nachtcultuur', concludeert ze.