Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deadline voor overstapregeling erfpacht wordt niet verschoven ondanks hevig verzet oppositie

7 november 2019, 22.15 uur · Aangepast 8 november 2019, 08.03 uur · Door Redactie

31 december is en blijft de laatste dag dat huiseigenaren in de stad tegen gunstige voorwaarden een aanvraag kunnen indienen voor de overstap naar eeuwigdurende erfpacht. De gemeenteraad heeft dat zojuist besloten. Maar dat ging niet gemakkelijk, want nagenoeg de gehele oppositie wilde uitstel van de deadline.

Toch haalde een voorstel van bijna de gehele oppositie (CDA, DENK, ChristenUnie, VVD, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen) om de datum te verschuiven het niet. De coalitiepartijen bleven grondwethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) steunen en daarmee werd er vastgehouden aan de laatste dag van het jaar.

Duizenden euro's extra

Tot en met 31 december kunnen de eigenaren van bijna 160.000 Amsterdamse woningen op erfpacht tegen gunstige voorwaarden overstappen naar het nieuwe systeem van eeuwigdurende erfpacht. Een dag later vervalt de korting en gaan ze bij dezelfde overstap duizenden of zelfs tienduizenden euro's meer betalen. Tot nu toe deden pas 64.000 erfpachters een aanvraag voor de overstap.

Huizenbezitters die dit jaar een overstapaanvraag doen krijgen gunstige voorwaarden: 
1. Alleen dit jaar krijgen overstappers tien procent extra korting van de gemeente.
2. De gemeente gebruikt nu nog de WOZ-waarde van 2014 of 2015 (de laagste van de twee) in de erfpachtberekening. In 2020 wordt de WOZ-waarde van 2018 gebruikt en die is in bijna alle gevallen duizenden euro's hoger.
3. In de berekening wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde Buurt Straat Quote (BSQ). Hoe beter de buurt, hoe hoger de BSQ. De verwachting is dat wijken een steeds hogere BSQ krijgen en dat het erfpachtbedrag daarmee ook stijgt.

Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma gedraagt de gemeente zich als een 'snoeiharde gewetenloze kapitalist', zo zei hij tijdens het debat. De gemeente heeft volgens hem geblunderd in de uitvoering van de overstap, getuige de grote achterstanden in het wegwerken van de aanvragen van erfpachters. 'Stop deze neofeodale volksverlakkerij, mensen hebben geen keus om hun huis te verplaatsen.'

Ook VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé noemde de uitvoering van de overstapregeling een 'totale mislukking'.  Coalitiepartijen vroegen haar naar haar mening over het nieuwe erfpachtsysteem zelf, dat ontworpen werd door oud-wethouder en VVD'er Eric van der Burg, maar daar weigerde ze antwoord op te geven. 'Wij staan hier voor de overstapregeling, verleng dat ding met twee jaar.'

Quote

'D66, is het het waard om je eigen achterban onder de bus te gooien ten behoeve van de coalitie?'

Annabel Nanninga (Forum voor Democratie)

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie sprak van een 'granatenregen vanuit deze bunker, de Stopera', toen ze het had over de grote verschillen in erfpachtkosten van voor en na de deadline. Ook deelde ze een sneer uit richting coalitiepartij D66, die alleen vanuit het coalitieakkoord vasthoudt aan de overstapdeadline. 'D66, is het het waard om je eigen achterban onder de bus te gooien ten behoeve van de coalitie?'

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, zei meteen al niet te gaan afwijken van de deadline. Wel wilde hij erfpachters oproepen om hun erfpacht vast te klikken. Volgens raadslid Nienke van Renssen (GroenLinks) hebben erfpachters tweeënhalf jaar de tijd gehad hebben om over te stappen. 'Mensen hadden het kunnen weten', zei ze daarover.

De vergadering moest meermaals onderbroken worden door voorzitter Rik Torn. Vanaf de publieke tribune konk gejauw of juist applaus van boze erfpachters. Ook enkele raadsleden moesten tot de orde geroepen worden.

Geloofwaardigheid gemeente

Ruim een week geleden stuurde wethouder Van Doorninck al een brief naar de raad, waarin ze aangaf dat uitstel zou leiden tot nog meer vertraging voor mensen die al wel een aanvraag gedaan hebben. Ook zou er dan een nieuwe gemeentelijke informatiecampagne gestart moeten worden en zou de geloofwaardigheid van de gemeente in het gedrang komen. Bovendien zou het gevoel van urgentie bij erfpachters 'totaal' verdwijnen.

Vanavond gaf ze opnieuw aan vast te houden aan de deadline. 'Ik zou vooral een aanvraag doen voor 31 december.', was haar advies aan huizenbezitters. Volgens de wethouder heeft dat namelijk nog geen verregaande gevolgen. 'Als je nu kiest voor vastklikken maar je financiele situatie is veranderd op het moment dat je een aanbieding krijgt, dan kun je nog wijzigingen doorvoeren.'

Ze vertelde wel dat ze de komende tijd de campagne op wil voeren, zodat alle Amsterdammers op de hoogte worden gesteld. 

AT5

Nu het voorstel voor uitstel van de overstapdeadline het niet gehaald heeft, hebben Amsterdamse erfpachters nog een krappe twee maanden de tijd om een aanvraag te doen. Alleen dan kunnen ze gebruikmaken van de gunstige voorwaarden.