Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw hoofdstuk Diemense Vattenfall-soap: raad neemt motie aan tegen bouw biomassacentrale

8 november 2019, 09.23 uur · Door Redactie

Al ruim een jaar doet de gemeente Diemen er alles aan om de bouw van een biomassacentrale tegen te gaan. Ondanks dat de gemeenteraad eerder aangaf tegen de komst van de centrale te zijn, werd destijds toch een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen afgegeven. De gemeente heeft nu een motie aangenomen tegen de bouw, maar of dat iets gaat veranderen is de vraag.

Google Street View

Directe aanleiding is een interview van de Zweedse directeur van Vattenfall, Magnus Hall, in Trouw. Hall zegt daarin om, na de bouw van de centrale in Diemen, niet meer te investeren in nieuwe houtgestookte biomassacentrales totdat er meer consensus is. Dat Vattenfall dat pas wil doen na de bouw van de centrale in Diemen, schiet de gemeenteraad van Diemen in het verkeerde keelgat. 

Al sinds de aankondiging van de komst van de centrale in november 2018 verzet de gemeente zich sterk. Zo sprak de voltallige Diemense raad zich eerder al uit tegen de komst van de centrale. Met grote tegenzin werd toen toch akkoord gegaan met de verklaring van geen bedenkingen. Dit omdat er geen wettelijke gronden waren om die te weigeren. De raad zocht vervolgens naar juridische gronden om de centrale tegen te houden. Zo werden juristen in de arm genomen om te onderzoeken wat er mogelijk was. Daaruit bleek dat de gemeente de komst van de centrale niet kan tegenhouden.

De vraag is dus in hoeverre het aannemen van de motie door de gemeenteraad iets gaat uitrichten. Waar de voltallige gemeenteraad en meer dan 7400 ondertekenaars van een petitie tegen de bouw van de centrale zijn, is Vattenfall dus nog steeds voor.