Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe lerarenstaking aangekondigd: nu twee dagen in januari

25 november 2019, 12.25 uur · Door Redactie

De grootste onderwijsbond AOb roept leraren op om donderdag 30 januari en vrijdag 31 januari opnieuw te staken. Het geldt zowel voor docenten van basisscholen als van middelbare scholen. 

Begin deze maand sloten 3500 scholen in Nederland ook al hun deuren. Duizenden leerlingen in Amsterdam kregen toen geen les. Meer dan 177 Amsterdamse scholen gingen een dag dicht.  Met de staking willen ze structureel meer geld voor het onderwijs om onder meer het lerarentekort aan te pakken. Het tekort aan docenten is vooral in de Randstad zichtbaar.

Extra geld

Toen de vorige staking op 6 november werd aangekondigd, besloot het kabinet eenmalig 460 miljoen euro beschikbaar te stellen. Aanvankelijk werd het protest daarop afgeblazen, maar die ging later toch weer door omdat het slechts om een incidenteel bedrag ging.

Volgens de AOb is de actiebereidheid onder leraren enorm.  'Laten we hopen dat er dan eindelijk structureel geld voor het onderwijs komt. Als er geen structureel geld komt, blijven wij structureel actievoeren', zegt voorzitter Eugenie Stolk. 

Het is nog niet bekend hoe de acties er in januari precies uit gaan zien.