Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tijdelijke fietsenstalling Centraal Station: 'Echt heel onhandig'

11 december 2019, 10.20 uur · Aangepast 11 december 2019, 10.32 uur · Door Redactie

Sinds een aantal weken zijn de fietsenrekken op de oude taxistandplaats voor de ingang van Centraal Station verplaatst. In het kader van de werkzaamheden op het Stationsplein worden op deze plek de kabels en leidingen vervangen. De nieuwe locatie van de rekken is op de Prins Hendrikkade bij de ingang van de P1.

AT5

'Dat is niet handig, de fietsenstalling moet dichtbij het station zijn. Je gaat er niet een eind voor lopen,' vertelt een fietser in AT5's Het Verkeer. De rekken blijven op hun nieuwe plek staan totdat de nieuwe ondergrondse fietsenstalling klaar is. 

Lekker stukkie lopen

Een andere voetganger reageert verbaasd op de nieuwe plek en vindt het 'een lekker stukkie lopen naar het station.' Nog niet iedereen is op de hoogte van de nieuwe plek, daarom is de stalling nog vrijwel leeg. In de zomer van 2018 is er begonnen met voorbereidingen voor de ondergrondse fietsenstalling voor 7.000 fietsen. De fietsenstalling komt aan het deel van de Prins Hendrikkade, tussen de Martelaarsgracht en het Damrak. De bouw van de nieuwe fietsenstalling gaat ongeveer twee jaar duren.

De werkzaamheden op de oude plek van de fietsenstalling zijn voorbereidingen op het werk dat volgend jaar plaatsvindt op het Stationsplein. 'We gaan dan op Stationsplein West het tramspoor en de tramhaltes vernieuwen,' vertelt omgevingsmanager Anouk Busger. Vanwege de vernieuwing vinden er in 2020 een aantal ingrijpende werkzaamheden plaats. Zo wordt in januari de fietstunnel voor een periode afgesloten. Amsterdammers worden hierover tijdig geïnformeerd door de gemeente.

Gevolgen voetgangers

De gevolgen van de werkzaamheden zijn voor voetgangers te overzien. Die kunnen om het werkterrein heen lopen om het Stationsgebouw te bereiken. 'De loopruimte is wel wat beperkter dan normaal,' vertelt Busger.