Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Studenten gaan in pyjama voor woning Halsema demonstreren vanwege nieuwe woonregels

4 december 2019, 17.30 uur · Door Redactie

Amsterdamse studenten gaan morgenochtend om 10:00 uur voor de woning van burgemeester Femke Halsema demonstreren. Ze doen dit vanwege de strengere regels die volgend jaar ingaan voor het delen van een woning in de stad.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Het invoeren van de nieuwe regels zorgt al lange tijd voor onrust onder Amsterdamse studenten. Zij vrezen op straat te zullen worden gezet door hun huisbaas. Vanaf 2020 moet elke bewoner namelijk een huurcontract hebben en geldt er per wijk een quotum voor gedeelde woningen. Het nieuwe beleid zou veel studenten in de problemen brengen.

Verkameren

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) zijn de nieuwe maatregelen nodig omdat woningdelen - of verkameren - de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Volgens Ivens is de onrust onder de studenten niet nodig, omdat huisbazen nu nog vergunningen kunnen aanvragen op basis van de oude regels. Mocht een huisbaas dit allemaal niet regelen voor 2020, dan is het niet de gemeente die de studenten op straat zet, maar de huisbaas, zo redeneert het stadhuis.

Bivakkeren

'Studenten gaan morgen massaal in pyjama protesteren en bivakkeren voor het huis van onze Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Dit doen de studenten omdat zij binnenkort uit hun huis worden gezet', zegt de organisatie. Ze hebben

voor de ambtswoning gekozen omdat Halsema 'het symbool van de Amsterdamse politiek is'.

De organisatie verwacht 'veel studenten', zo zegt een woordvoerder. De actie is verspreid onder de verschillende studentenverenigingen in de stad. Exacte aantallen kan de organisatie niet noemen, omdat er geen openbaar Facebook-evenement is aangemaakt.

Vaker protest voor ambtswoning

De demonstratie is aangemeld bij de gemeente en kan doorgaan, zo meldt een woordvoerder van Halsema. De ambtswoning is de laatste tijd al vaker het decor geweest van protest. In mei van dit jaar was er een lawaai-actie van eigenaren van pleziervaartuigen. Een demonstratie van Ajacieden voor de burgemeesterswoning werd in april verboden en verplaatst naar de Stopera.