Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema schrijft briefje voor jongen zonder papieren: 'Dit is Daniel en hij moet hier kunnen rondlopen'

26 december 2019, 10.29 uur · Aangepast 26 december 2019, 12.24 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema heeft een briefje geschreven voor de met uitzet bedreigde Amsterdammer Daniel Buter. Op het briefje staat dat de jongen geen papieren heeft, maar vrij moet kunnen rondlopen in Amsterdam. 

Halsema spreekt over Daniel tijdens een marathoninterview met Radio 1. 'Ik heb een briefje geschreven waarin staat dat dit Daniel Buter is. Dat hij geen papieren heeft, maar dat hij vrij in Amsterdam moet kunnen rondlopen en dat er anders contact met mij moet worden opgenomen. Met dat briefje heb ik hem kunnen wegsturen. En ik hoop dat hij nu weer lekker op zijn fiets door Noord rijdt.'

Quote

'Ik hoop dat het verkreukeld is in zijn portemonnee en dat hij het heel af en toe tevoorschijn haalt'

FEMKE HALSEMA, burgemeester van amsterdam

Over het briefje zegt de burgemeester verder: 'Ik hoop dat het verkreukeld is in zijn portemonnee en dat hij het heel af en toe tevoorschijn haalt.'

Dominicaanse Republiek

Daniel is geboren en getogen in Noord, maar stond vorige maand toch op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Een land waar hij één keer eerder geweest is, als baby. Zijn ouders vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel bij zijn oma bleef wonen.

Toen Daniel met het oog op zijn studie een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit. Dat werd gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan, waarna hij werd opgepakt.