Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente haalt rekentool erfpacht uit de lucht

2 januari 2020, 15.02 uur · Aangepast 2 januari 2020, 15.27 uur · Door Redactie

Erfpachters die willen berekenen wat een overstap naar eeuwigdurende erfpacht hen kost, kunnen dat niet meer via de Rekentool van de gemeente doen.

De gemeente heeft de zogenoemde Rekentool namelijk uit de lucht gehaald. 'Wij zijn bezig om de Rekentool aan te passen aan de nieuwe rekenregels van 2020. Probeer het half januari opnieuw', staat er op de site. 

Woningbezitters konden op de site hun adres, WOZ-waarde uit 2014 of 2015 en erfpachtgegevens invoeren. Daarna was er een bedrag te zien, al konden daaraan geen rechten worden ontleend. 

In eerste instantie golden er voor aanvragen die voor 1 januari waren gedaan andere voorwaarden, waardoor erfpachters tien procent extra korting kregen en duizenden tot tienduizenden euro's goedkoper uit waren. Nadat er door problemen bij de gemeente op 30 december door erfpachters niet ingelogd kon worden, is besloten de andere voorwaarden tot en met 7 januari te laten gelden.

'Twee doelgroepen'

De Rekentool is desondanks inmiddels toch uitgeschakeld. Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck verklaart: 'De module wordt momenteel aangepast naar de voorwaarden die vanaf 8 januari 2020 gelden.'

Volgens haar zijn 'de rekenmodule en het overstapportaal voor erfpachters twee verschillende tools voor twee verschillende doelgroepen'. Zo zou de Rekentool vooral bedoeld zijn voor 'makelaars en mensen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een (nieuw) huis in Amsterdam.'

Geïnformeerd

De makelaars zouden van tevoren zijn geïnformeerd dat de rekenmodule tijdelijk offline ging. 'Voor erfpachters die een indicatie willen krijgen van de kosten voor overstap naar eeuwigdurende erfpacht is er niks veranderd. Zij kunnen via het Overstapportaal een persoonlijk informatiepakket aanvragen met een indicatie van de kosten of via het portaal een overstapaanvraag doen', aldus de woordvoerder.