Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevoelige tik voor minister Slob, bestuur Haga Lyceum hoeft niet op te stappen

20 januari 2020, 11.48 uur · Aangepast 20 januari 2020, 15.04 uur · Door Redactie

Minister Arie Slob mocht het bestuur van het Haga Lyceum niet dwingen om op te stappen. Dat heeft de rechter vandaag besloten. 

AT5 / Luuk Koenen

De rechter vernietigt de zogenoemde aanwijzing waarmee Slob het schoolbestuur dwong om op te stappen. De uitspraak heeft gevolgen voor de toekomst van de school. Slob lijkt de financiering aan de school  te moeten voortzetten. 

Gevoelige tik

Het is een gevoelige tik voor minister Slob. Hij  gaf de aanwijzing in september op basis van bevindingen van de Onderwijsinspectie. Slob concludeerde dat het schoolbestuur schadelijk handelde voor de leerlingen. Ook meende hij dat er financieel wanbeheer zou zijn.

De rechter oordeelt nu dat het Haga Lyceum niet in strijd handelde met de wet. Ook is er geen sprake van algeheel financieel wanbeleid. Wel waren er terechte zorgen over vier andere punten, maar die punten had de Onderwijsinspectie dan weer niet aangemerkt als zorgelijk. 

Nooit rustig

Rustig is het bij het Haga Lyceum nooit geweest sinds de opening op 4 september 2017. Climax op climax volgde. In mei vorig jaar stelde inlichtingendienst AIVD dat er 'anti-democratische' invloeden zouden zijn op de school. Een terechte waarschuwing concludeerde CTIVD die toezicht houdt op de inlichtingendienst later, maar er bleken ook fouten te zijn gemaakt. 

En de Onderwijsinspectie kwam tot de conclusie dat het bestuur er niet voor zorgt dat leerlingen op een duidelijke manier leren over burgerschap, over alle dingen die daarbij belangrijk zijn. 

Wanbeheer

Voor onderwijsminister Slob was het in september helder: de school maakt zich schuldig aan wanbeheer. En dus kwam hij in die maand met een maatregel die een onderwijsminister nog nooit heeft genomen: een aanwijzing.

Hij dwong het bestuur binnen afzienbare tijd de taken over te dragen aan een interim-bestuurder. 'Dit bestuur is niet geschikt om de verantwoordelijkheid voor het onderwijs te dragen', stelde hij. Volgens hem is het handelen van het bestuur schadelijk voor de leerlingen. 

Wachten op deze uitspraak

Het bestuur volgde de aanwijzing niet op, maar stapte naar de rechter. In de tussentijd besloot Slob de financiering stoppen. Dat was onterecht, zo oordeelde de Raad van State. Die vond dat Slob eerst op de uitspraak van vandaag moest wachten.