Misdaad

NL
V

'Advocaten familie kroongetuige leggen werk neer'

22 januari 2020, 09.00 uur · Aangepast 22 januari 2020, 09.31 uur · Door Redactie

De advocaten die de familie van kroongetuige Nabil B. bijstonden stoppen ermee. Dat schrijft Het Parool. Ze zouden vrezen dat de overheid niet in staat is om hen goed te beveiligen. 

Inter Visual Studio / Sam de Joode

Nabil B. is kroongetuige in de zaak omtrent topcrimineel Ridouan Taghi, die beschuldigd wordt van meerdere moordzaken. Volgens de krant jaagt de organisatie van Taghi sindsdien op B.'s familie. 

De broer van de kroongetuige werd in 2018 doodgeschoten bij zijn eigen bedrijf in Noord. Daarop volgde de moord op Derk Wiersum, de advocaat van B. 

Kritiek

Ook de familieleden van B. uitten al meerdere malen kritiek op de beveiligingsmaatregelen die werden genomen om hen te beschermen. Volgens de familie zijn deze maatregelen ontoereikend. 

Nu zouden zelfs de advocaten zich niet meer veilig voelen. Ze zijn onder meer bang dat hun identiteit onthuld wordt, meldt de krant. Het verwijt is dat de overheid 'met te grote regelmaat ernstige fouten maakt'. 

Onmogelijk

Extra veiligheidsmaatregelen die volgens de advocaten nodig zijn om de geheimhouding alsnog te waarborgen, zouden ervoor zorgen dat zij hun werk niet meer uit kunnen voeren. Ook wordt het hen naar verluidt onmogelijk gemaakt om zichzelf en hun naasten te beschermen. 

Ze leggen daarom hun werk neer, meldt Het Parool. In de krant geven de advocaten aan verder niet op de berichtgeving te willen reageren. 

Openbaar Ministerie

In een reactie laat het Openbaar Ministerie weten 'gezien de achtergrond van deze kwestie niet inhoudelijk in te willen of kunnen gaan op de gang van zaken rond de beveiliging van de familieleden van de kroongetuige en eventuele personen in hun omgeving'. 

'Meer algemeen kunnen we stellen dat de situatie waarin de familie verkeert, een zeer uitzonderlijke is die erg veel vraagt van alle betrokken partijen', zegt een woordvoerder. 'Er is een uitgebreid pakket aan maatregelen geïmplementeerd, waarbij zeker in het begin niet alles soepel is verlopen. We herkennen ons echter niet in het in het artikel geschetste beeld.'