Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente moet opnieuw kijken naar vergunning voor bouw longstayhotel in West

22 januari 2020, 11.56 uur · Aangepast 22 januari 2020, 13.19 uur · Door Redactie

Het longstayhotel dat gebouwd zou worden aan de J.P. Heijestraat en de Borgerstraat, komt er voorlopig nog steeds niet. De Raad van State heeft geoordeeld dat er eerst nog goed moet worden gekeken naar de vergunningsaanvraag. 

Het gapende gat op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Borgerstraat houdt de gemoederen al 15 jaar bezig. Hier zou in principe een hotel moeten komen met 55 kamers, winkels en een restaurant. Maar de buurt was meteen al tegen het bouwplan.

Zorgen

Vorig jaar maakte ook huurdersvereniging Oud-West bezwaar, omdat er zorgen waren over parkeer- en verkeersoverlast.

In een zogenaamde tussenuitspraak werd geoordeeld dat er meerdere problemen met de vergunning zijn. De gemeente moest daarom eerst de fouten te herstellen.

Problemen

Inmiddels is dat nog niet gelukt, oordeelt de Raad van State (RvS) vandaag. Het zou er op twee punten aan schorten:  parkeerbeleid en verkeersveiligheid. Oftewel, de zorgen die de huurdersvereniging ook al had geuit. 

Parkeerplekken

Want door de bouw van het hotel zijn er meer parkeerplekken nodig. De gemeente verwachtte dat dit wel opgevangen zou kunnen worden in de buurt. 'Maar die vlieger gaat niet op', vertelt een woordvoerder van de RvS. 

Onder meer omdat dit in strijd zou zijn met de gemeentelijke parkeernota. 'Bouw mag er niet voor zorgen tot extra parkeerdruk', legt ze uit.  'De gemeente moet in principe nieuwe parkeerplaatsen creëren en dat is nu niet gebeurd.'

'Waarom uitgaan van het minimum?'

Daarnaast is de gemeente er vanuit gegaan dat er slechts 19 extra parkeerplekken nodig zijn. Terwijl uit de tussenuitspraak blijkt dat er minimaal 19 en maximaal 46 parkeerplekken bij moeten komen. 'Waarom is de gemeente van het absolute minimum uitgegaan?', vraagt de Raad van State zich daarom af. 

Verkeer

Ten tweede zijn er zorgen over de verkeersveiligheid. De huurdersvereniging verwacht door de komst van het hotel vooral problemen op de kruising van de J.P. Heijnestraat met de Kinkerstraat. 

De gemeente heeft daar wel naar gekeken, maar daarbij is de afwikkeling van verkeer op de Overtoom niet meegenomen. De RvS oordeelt dat het college daar wel over na had moeten denken. 

Nieuwe beslissing

'Er moet daarom een nieuwe beslissing worden gemaakt over de vergunningsaanvraag. Het hotel moet daarop wachten, voordat er begonnen kan worden met de bouw', aldus de woordvoerder. 

Hoe lang het gaat duren voordat er duidelijkheid komt, is nog niet bekend. De gemeente moet zich eerst opnieuw over de aanvraag buigen. 'Mochten er opnieuw bezwaren zijn tegen de vergunning, dan kan de huurdersvereniging rechtstreeks bij ons terecht.'