Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plannen voor wijk rond De Toekomst: 4500 woningen en groot park

17 februari 2020, 18.30 uur · Aangepast 8 september 2021, 11.31 uur · Door Redactie

Rondom de Johan Cruijff Arena, Ajax-sportpark De Toekomst, station Duivendrecht, het Amstel Businesspark en de A2 moet over een paar jaar een compleet nieuwe stadswijk komen. Werktitel is voorlopig 'De Nieuwe Kern'. Het plan is om hier duizenden woningen te bouwen en een stadspark zo groot als het Vondelpark te laten verrijzen. Daar moet een aantal iconische volkstuintjes dan wel voor wijken. 

In de 'Nieuwe Kern', zoals het gebied voorlopig heet, komen ook bedrijven, horeca, en kantoren. Sportcomplex De Toekomst gaat bovendien flink uitbreiden. In het midden moet een park zo groot als het Vondelpark verrijzen, met aan weerszijden in totaal 4500 woningen.

'We hebben te maken met een enorme woningnood en als gemeente Ouder-Amstel willen we daar graag onze bijdrage aan leveren. We willen mensen die een woning zoeken in de metropoolregio Amsterdam een plek bieden', zegt wethouder Marian van der Weele (D66) van de gemeente Ouder-Amstel. 

Maar bij grote veranderingen is vaak ook weerstand. En dat komt tot uiting bij de bewoners van de volkstuinen die in het gebied liggen. Een paar jaar geleden waren de plannen nog een stuk rigoureuzer en moesten meerdere parken helemaal verdwijnen.

De plannen zijn inmiddels aangepast, waarbij nu meer rekening wordt gehouden met de volkstuintjes. 'Daar ben ik eigenlijk alleen maar blij mee, want we vinden het natuurlijk ook vervelend voor de mensen die hier een tuin hebben dat ze die moeten opgeven', aldus Van der Weele, die benadrukt dat de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is voor de grond waar de tuinparken op liggen. 

Quote

'Het liefst houden we het zoals het is, maar we willen ook dat onze kleinkinderen een woning hebben'

rens snel, voorzitter tuinpark dijkzicht

Bij Tuinpark Dijkzicht moeten vijftien volkstuintjes (inclusief huisjes) plaatsmaken voor de nieuwe wijk. Dat waren er eerst 50. 'Daar zijn we uiteraard helemaal niet blij mee, want het liefst houden we het zoals het is, maar we moeten ook een beetje inschikken met z'n allen. Zo werkt het nu eenmaal. We willen ook dat onze kinderen en kleinkinderen een woning hebben', aldus Rens Snel, voorzitter van Tuinpark Dijkzicht. 

Het duurt overigens nog wel even voordat er ook daadwerkelijk gebouwd zal worden. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Ouder-Amstel en het is nog wachten op de Milieu-effecten-rapportage vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State.