Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vervangen loden leidingen grotendeels uitgesteld vanwege coronavirus

25 maart 2020, 08.48 uur · Aangepast 25 maart 2020, 18.02 uur · Door Redactie

Woningcorporaties leggen een groot deel van de werkzaamheden rondom de sanering van loden waterleidingen voor onbepaalde tijd stil. Door de uitbraak van het coronavirus kunnen niet alle werkzaamheden op een verantwoorde manier worden voortgezet.

In oktober 2019 werd door GGD Amsterdam bekendgemaakt dat er in Amsterdam duizenden woningen zijn met oude loden waterleidingen. Dit zorgde voor veel onrust omdat deze leidingen een te hoog loodgehalte in het drinkwater kunnen veroorzaken, met gezondheidsrisico's tot gevolg. Het gaat hierbij uitsluitend om woningen die voor 1960 zijn gebouwd. De plannen om de loden leidingen zoveel mogelijk te vervangen liggen klaar, maar helaas gooit het coronavirus nu roet in het eten.

Contact beperken

Het college laat nu in een brief aan de gemeenteraad weten dat de werkzaamheden rondom de loden leidingen voorlopig grotendeels worden stilgelegd. De situatie rondom het coronavirus vereist dat contact met mensen zoveel mogelijk wordt  beperkt,  en daarom is het niet verantwoord om de werkzaamheden door te laten gaan. Overigens zijn er ook werkzaamheden waarvoor geen contact nodig is met bewoners, die kunnen wel doorgaan.

Brief on hold

Er lagen al een bewonersbrief en een verhuurdersbrief klaar om alle Amsterdammers wonend in een huizen van voor 1960 te informeren over de werkzaamheden. De verzending van deze brief is uitgesteld zodat de werknemers bij 14020 van de gemeente en de GGD de volle aandacht kunnen geven aan de vragen en onzekerheden omtrent het coronavirus.

Het college geeft aan dat de brieven verstuurd worden zodra de situatie het toelaat. Er wordt wel doorgewerkt aan de uitbreiding van de website met informatie over de loden leidingen.