Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB: metrolijn 51 vervalt, tramconducteurs nu achter plastic

27 maart 2020, 10.31 uur · Aangepast 27 maart 2020, 10.59 uur · Door Redactie

Naar aanleiding van de verscherpte coronarichtlijnen die het kabinet afgelopen maandag aankondigde, heeft het GVB extra maatregelen genomen. Zo vervalt metrolijn 51 en worden conducteurs nu afgeschermd door plastic folie. 

GVB

Eerder werden de balies al afgeschermd met linten, maar het GVB ziet zich nu genoodzaakt om de conducteurs nog beter te beschermen tegen mogelijke besmetting. Dat betekent wel dat er beperkt kaartverkoop mogelijk is, schrijft de vervoerder.

Op sommige lijnen - waaronder tram 5, 6, 19 en 24 - is de kaartverkoop helemaal gestopt. 'In de huidige situatie waarbij het aantal reizigers sterk is teruggelopen, hebben we ervoor gekozen alleen op de drukste lijnen en tijdstippen een tram met conducteur te laten rijden.'

Metro 51

Daarnaast zal metrolijn 51 vanaf aankomende maandag komen te vervallen. Het aantal reizigers is teruggelopen, verklaart het GVB, bovendien is er veel personeel uitgevallen.

Passagiers kunnen in principe nog gebruikmaken van de overige metrolijnen, om toch op hun bestemming te komen. Maar voor de verbinding tussen Overamstel en Spaklerweg moeten ze wel een beetje omreizen, waarschuwt de vervoerder.

1,5 meter afstand op de pont

Om ervoor te zorgen dat reizigers ook op de pont 1,5 meter afstand kunnen houden, worden er op het Oostveer en bij de veerverbinding Houthaven/Distelweg grotere Ijveren ingezet.

'Aan boord van onze veren zijn reizigers zelf verantwoordelijk om de gepaste afstand tot elkaar te houden. Er zijn geen speciale markeringen aangebracht', laat het GVB weten.

Openingstijden

Tot slot zijn de openingstijden van de afdeling service & tickets aangepast. De locaties in Noord en Zuid zijn vanaf maandag gesloten, de vestigingen op Centraal en bij Bijlmer Arena zijn dan alleen nog open van 10.00 tot 18.00 uur.