Start van hoofdcontent

112

nl

Actiegroep probeert woning te kraken voor opvang daklozen, politie houdt man aan

27 maart 2020, 13.30 uur
Door Redactie · Foto: Actiegroep Niet Te Koop

Actiegroep Niet Te Koop heeft geprobeerd om een woning te kraken aan de Tollensstraat in West. De bedoeling was om daar economische daklozen op te vangen. De poging is gestaakt door tussenkomst van de politie, daarbij is een van de actievoerders aangehouden.

Door de coronacrisis kunnen lang niet alle dak- en thuislozen gebruikmaken van de opvang. Eerder werd wethouder Groot Wassink al opgeroepen om hotels beschikbaar te stellen, maar hij zag daar geen heil in. 

Wel is er inmiddels extra ruimte gecreëerd in Sporthallen Zuid. Maar deze locatie blijkt vooral bedoeld te zijn voor ongedocumenteerden. 'Ondertussen hoppen economische daklozen van huis naar huis. Voor hen is niks geregeld', verklaarde een woordvoerder van Actiegroep Niet Te Koop eerder vandaag.

Kraak

Het is tijd om ervoor te zorgen dat deze groep ook onderdak krijgt, besloot de actiegroep. Het plan was om een leegstaande woning te kraken waar een dakloos gezin in zou kunnen trekken. Daarna zouden er nog meer panden worden gekraakt, verwachtte de woordvoerder.

Eigenaar

Maar de eigenaar van de woning aan de Tollensstraat zag de actie minder zitten. Tijdens het telefoongesprek met de actiegroep was plotseling geschreeuw op de achtergrond te horen. Ook werd er gedreigd met de politie. 

'Ik snap ook wel dat de eigenaar het niet zo leuk vindt', zei de woordvoerder nog. Toch leek de groep vastberaden te zijn om de actie door te zetten. 

Aanhouding

Maar uiteindelijk kwam de politie tussenbeide. Ter plaatse is er een actievoerder opgepakt, die verdacht wordt van poging tot vernieling. Er zou volgens een politiewoordvoerder nu niemand meer in de woning aanwezig zijn.