Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wordt ons kraanwater getest op virussen? En meer vragen over de coronacrisis

31 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 31 maart 2020, 15.58 uur · Door Redactie

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Hoe groot is het risico dat het virus op een smartphone blijft zitten?

Sjoerd Zijlstra

We zitten vaak uren per dag met onze telefoon in de hand. Een terechte vraag dus van Sjoerd: is de smartphone een potentieel besmettingsrisico? 

Handen wassen doen we inmiddels vaker dan ooit. Maar wie pakt ook een paar minuten later weer gelijk zijn mobieltje? Onze smartphone is een prima broedplaats voor virussen zoals corona. Global Handwashing Day toonde in 2011 aan na onderzoek dat in Groot-Brittannië één op de zes telefoons een poepbacterie bij zich droeg. Op 92 procent van alle telefoons werd überhaupt een bacterie aangetroffen.  

Volgens het RIVM kan het coronavirus een aantal uur, en onder gunstige omstandigheden zelfs een aantal dagen, overleven buiten het lichaam. Dat kan op alle voorwerpen: ook dus een smartphone. Hoewel volgens het RIVM de kans wel klein is dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt. Maar neem het zekere voor het onzekere: was niet alleen goed je handen, maar maak ook de voorwerpen die je regelmatig vastpakt goed schoon. Er zijn gelukkig heel veel reinigingsmiddelen voor onder andere telefoons op de markt. 

Waarom worden de cijfers van de GGD niet per stadsdeel/wijk bekendgemaakt?

Dirk de Heus

Niet alleen Dirk stelde deze vraag, we krijgen de afgelopen dagen heel veel mailtjes over dit onderwerp. Londen heeft bijvoorbeeld wel veel specifieke cijfers per wijk beschikbaar gemaakt. Waarom doet onze GGD dat niet?

Dat heeft alles met de privacy van patiënten te maken, zo laat een woordvoerder aan ons weten. 'We werken als GGD voor meer gemeentes dan alleen Amsterdam, en in kleinere gemeenten met weinig besmettingen is een overzicht op wijkniveau al veel sneller te herleiden tot personen. Daarom trekken we één lijn daarin voor alle gemeenten.'

Sinds afgelopen vrijdag is de GGD wel afgestapt van het geven van de totaalcijfers voor de regio Amsterdam-Amstelland. Er wordt nu ook een onderverdeling met aantal positief geteste personen per gemeente gemaakt. Deze cijfers zijn te vinden op de website van de gemeente.

Wordt ons kraanwater getest op de aanwezigheid van het coronavirus?

mustapha Ezzouhri

Vorige week maakte het RIVM bekend dat het coronavirus in het Amsterdamse riool was aangetroffen. Veel Amsterdammers vragen zich sindsdien af of het niet dan bij ons ook uit de kraan kan komen. Het meest simpele antwoord daarop is: nee, rioolwater wordt niet gebruikt om drinkwater van te maken, zo laat een woordvoerder van Waternet weten.

Is er dan helemaal geen kans dat het virus ooit in ons drinkwater komt? Het RIVM stelt dat er op dit moment geen gevallen bij hen bekend zijn van besmetting via drinkwater. Bijna alle besmettingen vinden plaats doordat druppeltjes met hoesten en niezen in de lucht worden gebracht. Die druppeltjes komen dan via de lucht bij een andere persoon in de buurt terecht. Ook kan het virus op oppervlakken terechtkomen en daar kan het dan weer enige tijd overleven. Als je zo’n oppervlak aanraakt en daarna met je handen aan neus, mond of ogen zit, dan kan het virus worden overgedragen, al is die kans volgens het RIVM klein.  

Het Nederlandse kraanwater wordt getest en tot nu toe is het virus hierin niet aangetoond. In ons land bestaat daarnaast hele strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te waarborgen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het beschermen tegen virussen. Volgens het RIVM is dit redelijk uniek in de wereld en worden we hierdoor ook beschermd tegen het nieuwe coronavirus.

We kunnen dus zoals altijd prima een glas water uit de kraan drinken zonder ons zorgen te maken. Dat geldt ook voor de openbare drinkwatertappunten in de stad. Let er wel op dat je de tap waar het water uitstroomt niet aanraakt en dat je niet niest of hoest in de richting van het tappunt.

Wel weten waar ons drinkwater vandaan komt? Lees hier een uitgebreid verhaal van Waternet.

Wanneer gaan de kinderen weer naar school?

@Tunsia82

De scholen zijn al twee weken gesloten. Dat gebeurde nadat er zoveel maatschappelijke onrust was ontstaan, dat openhouden onverantwoord was. Minister-president Mark Rutte heeft de afgelopen weken meermaals herhaald dat het sluiten van scholen niet was op basis van wetenschappelijk onderzoek. Er zou namelijk een laag besmettingsrisico zijn voor kinderen.

De sluiting geldt tot in ieder geval 6 april. Gisteren werd al bekend dat de maatregelen verlengd zullen gaan worden. Tot wanneer wordt vandaag duidelijk. De Universiteit van Amsterdam heeft al zelfstandig besloten om tot in ieder geval 1 juni geen fysiek onderwijs meer te geven. De Hogeschool van Amsterdam geeft zelfs tot het einde van het studiejaar geen colleges meer. Het maken van een keuze voor de rest van het studiejaar zou meer rust en zekerheid geven, zo stelde het bestuur van de HvA.

In veel landen om ons heen zijn de scholen al voor een langere periode gesloten. In België is de sluiting bijvoorbeeld tot in ieder geval 20 april en de Britse regering spreekt zelfs van 'onbepaalde tijd'. 

Later vandaag weten we dus meer. We zullen hierover uiteraard berichten op onze kanalen.

Neemt AT5 nog nieuwe afleveringen van de Straten van Amsterdam op?

Frans den Hollander

Normaal gesproken zenden wij natuurlijk meerdere nieuwe afleveringen per week uit van de Straten van Amsterdam. Vanwege alle maatregelen hebben wij besloten om tot nader orde geen nieuwe opnames meer te draaien. 'Dat doen we omdat we bij de Amsterdammers thuiskomen. Dat is de kracht van het programma. Wij volgen de richtlijnen van de RIVM. En gaan niet op bezoek bij mensen thuis', zegt adjunct-hoofdredacteur van AT5 Hélène Pronk.

Even geen nieuwe afleveringen dus. Maar niet getreurd. AT5 trekt het archief open en zet elke week drie oude afleveringen op het nieuwe YouTubekanaal van de Straten van Amsterdam. Dat wordt opgeteld bij elkaar zo'n 23 dagen non-stop Straten kijken.

De maatregelen betekenen - gelukkig - niet dat de redactie van AT5 stilzit. Elke dag houden we de Amsterdammers op de hoogte met een coronajournaal. Dat doen we samen met de regionale zender NH. Ook spreken we regelmatig met burgemeester Femke Halsema over de gevolgen van het coronavirus voor de stad. Op woensdag zenden we De Balie live uit en de komende tijd is ook Radio Oranje van Betty Asfalt TV dagelijks te zien bij AT5. Vanaf woensdag zenden we ook Bureau 020 weer uit - in een aangepaste vorm -. Ook nemen we een nieuwe aflevering van 'Het Verhoor' op met hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw. 

Daarnaast maken we samen met NH Nieuws het programma 'Quarantaine sessies'. Want in 'gewone tijden' kunnen we kiezen waar we naar toe gaan. Concertje, cabaret, toneel, theater, stand-up comedy; er gaat voorlopig helemaal niets meer door. Om toch nog hiervan te kunnen genieten, registeren wij - op gepaste afstand - optredens bij artiesten thuis en zenden deze uit.

Verder zijn we bij AT5 ook ons rijke archief ingedoken. In ons programma 'De Schatkamer' zenden wij hiervan elke dag iets uit tussen 12.00-13.00, 18.00-19.00 en 23.00-00.00 uur. Ook in de nacht wordt dit nogmaals herhaald. Op zaterdag zenden we sport uit met veel aandacht voor Ajax. Verder openen we het archief van onze vele interviewprogramma's met onder andere Majoor Bosshardt, Johannes van Dam en vele anderen. Ook zenden we 'Kook jij of kook ik?' uit. Een programma waar topkok Joop Braakhekke bij AT5 zijn entree maakte in de televisiewereld.

En natuurlijk houden we jou op de hoogte van al het nieuws via onze website en sociale mediakanalen.
 
AT5

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.