Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontslag voor werknemers TCS en SchipholTaxi door onzekere situatie coronacrisis

16 april 2020, 12.07 uur · Aangepast 10 augustus 2022, 07.37 uur · Door Koen Bugter

Al het kantoorpersoneel van het bedrijf achter de taxi's van TCS en SchipholTaxi zit binnenkort zonder werk. Voor twaalf medewerkers is een ontslagvergunning aangevraagd, aflopende contracten worden niet verlengd en met andere werknemers is een zogeheten vaststellingsovereenkomst gesloten, zodat ze in goed overleg vertrekken. De directeur van het bedrijf, Gamis El Bouakili, spreekt van een laatste redmiddel om het bedrijf overeind te houden.

Wikimedia

'Er is gewoon geen werk voor de mensen, ook niet op kantoor', zegt El Bouakili tegen AT5. 'Ontslag aanvragen voor de mensen die altijd hun best hebben gedaan voor je, dat is echt een verschrikkelijke beslissing. Ik hoop dat we mensen weer terug kunnen nemen als het beter gaat, maar dat gaat lang duren verwacht ik'. Alle 21 werknemers van het bedrijf zitten straks zonder werk.

Enkele klant door repatriëringsvluchten

De taxichauffeurs die namens TCS en SchipholTaxi rijden, zijn allemaal zzp' ers. Voor hen is er al langere tijd geen werk, want klanten zijn er nauwelijks. Het gaat om zo'n duizend chauffeurs schat El Bouakili. 'Op Schiphol komt nog af en toe een repatriëringsvlucht aan met mensen die met de taxi naar huis willen. Maar het aantal ritten is echt met 95 procent en misschien wel 100 procent teruggelopen. Er is hier en daar nog een rit, maar dat is echt verwaarloosbaar.'

De meeste taxichauffeurs zitten daarom thuis. El Bouakili zegt dat het bedrijf de chauffeurs geholpen heeft bij het aanvragen van financiële steun speciaal voor zzp'ers die door de coronacrisis opeens zonder werk zitten.

Quote

'Het aantal ritten is echt met 95 procent en misschien wel 100 procent teruggelopen'

Gamis El Bouakili, directeur TCS en Schipholtaxi

Voor de eigen werknemers heeft El Bouakili eerder de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd. Maar omdat die regeling nu maar voor drie maanden geldt, heeft hij besloten om tot ontslagen over te gaan. Het is volgens hem te onzeker of en voor hoe lang de regeling wordt verlengd.

'Het zijn bizarre tijden waarin we leven. Het is ook niet iets waar je je als onderneming op wat voor manier dan ook op kunt voorbereiden', zegt hij. 'Ik denk dat de problemen veel langer gaan duren en omdat wij afhankelijk zijn van reizigers en toeristen, moet het virus mondiaal gezien onder controle zijn. Pas dan verwacht ik dat we weer genoeg omzet kunnen draaien. Ik kan niet wachten op een eventuele verlenging van de NOW, ik moet nu besluiten nemen om het bedrijf overeind te houden.'

Meer taxibedrijven hebben het zwaar in deze coronacrisis. Gisteren werd al bekend dat Taxi Electric faillissement heeft aangevraagd.