Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advies: leerlingen hele dag naar basisschool en gespreide haal- en brengtijden

22 april 2020, 20.31 uur · Door Redactie

Leerlingen die vanaf 11 mei weer naar de basisschool mogen, moeten hele dagen les krijgen, geen halve. Dat staat in het protocol dat onderwijsorganisaties samen hebben opgesteld.

De hele lesdagen zorgen voor zo min mogelijk reisbewegingen van ouders en leerlingen en passen daarom beter binnen de huidige coronamaatregelen. Ook zorgen de hele lesdagen ervoor dat er een betere aansluiting bij de buitenschoolse opvang mogelijk is. Die organisaties hoeven alleen opvang te bieden als het betreffende kind ook naar school gaat.

In de praktijk zal dat betekenen dat de helft van het aantal leerlingen de ene dag naar school gaat en de andere helft de andere dag. Scholen zijn verder vrij om invulling te geven aan de 50 procent onderwijstijd op school, die zij iedere leerling moeten bieden. Ook kunnen scholen zelf beslissen hoe zij leerlingen verdelen over het gebouw. Het protocol komt onder andere van de PO-Raad, de belangenbehartiger van schoolbesturen en vakbonden.

Ouders mogen niet op schoolplein

In het protocol staan meer adviezen aan scholen, zo verandert de samenstelling van de gescheiden groepen leerlingen op een school niet. Op dagen dat kinderen niet naar school gaan, moeten ze thuis onderwijs volgen.

In ieder klaslokaal komen desinfecterende handgel en spray, papieren handdoeken en zeeppompjes te staan. Ouders mogen het schoolgebouw niet in. Ook mogen ze niet op het schoolplein komen en mogen kinderen niet allemaal tegelijk gebracht en opgehaald worden, daarvoor komen gespreide tijden.

Zelf regelen

De leerlingen zelf hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Premier Rutte zei gisteren tijdens een persconferentie dat dat ondoenlijk is voor kleine kinderen. 

Het protocol volgt op de versoepeling van de coronamaatregelen die gisteren werd afgekondigd. Scholen die zich niet kunnen vinden in de richtlijnen in het protocol zijn vrij om het anders te regelen.