Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Huurverhoging voor gemeentelijke panden geschrapt

19 mei 2020, 18.40 uur · Aangepast 19 mei 2020, 19.02 uur · Door Redactie

Ondernemers of organisaties die panden van de gemeente huren, hoeven dit jaar niet meer huur te betalen dan ze gewend waren. De huurverhogingen worden geschrapt.

Dat heeft wethouder Touria Meliani (Gemeentelijk Vastgoed) vanmiddag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Alle reguliere huurverhogingen voor 2020, ook met terugwerkende kracht, worden kwijtgescholden.

Noodkas

Het schrappen van de huurverhoging voor de eigen panden kost de gemeente 1,1 miljoen euro. Dat geld wordt uit de gemeentelijke noodkas van 50 miljoen euro gehaald. 

Verder komt er op een later moment een 'maatwerkpakket' voor ondernemers die in problemen zitten. Hun huur wordt mogelijk geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden, of ze kunnen een rentevrije lening of meerjarige betalingsregeling afsluiten. Deze plannen moeten nog uitgewerkt worden.

Begroting

Overigens vraagt Meliani huurders die de huur nog wel te kunnen betalen dit wel te doen. 'De inkomsten die gegenereerd worden door de huren zijn onderdeel van de begroting van de gemeente.'

De gemeente riep andere verhuurders van panden eerder al op om de huur dit jaar niet te verhogen.