Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Boa doet aangifte tegen SP-bestuurslid na vermeende mishandeling

25 mei 2020, 17.39 uur · Door Redactie

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) heeft aangifte gedaan tegen een Amsterdams SP-bestuurslid. De socialist werd zaterdag aangehouden nadat ze een handhaver (licht) zou hebben mishandeld. Zelf ontkent ze die beschuldiging met felle woorden en zegt ze dat zij juist degene is die is mishandeld.

Op sociale media liet de vrouw weten dat ze urenlang is vastgehouden op het cellencomplex van de politie, nadat het op de Weteringschans uit de hand was gelopen. De handhaver zegt dat hij licht is mishandeld. Maar wat er nu precies op straat is gebeurd, is nog onduidelijk. Een bron zegt tegen AT5 dat de SP'er de boa in zijn kruis heeft geschopt. 

Ontkenning

Het bestuurslid ontkent de lichte mishandeling in alle toonaarden en zegt zich alleen te hebben verdedigd toen ze werd vastgepakt. Daarbij stelt ze dat juist zij is mishandeld door twee boa's. Ze gaat dan ook aangifte tegen hen doen. 

De vrouw is ook niet te spreken over de manier waarop ze in het cellencomplex is behandeld. Ze is bijgestaan door een piketadvocaat en stelt haar hele leven nog niet in aanraking te zijn geweest met justitie. 

Getraumatiseerd

De vrouw heeft telefonisch aan laten AT5 weten getraumatiseerd te zijn door wat er is gebeurd. Inhoudelijke vragen over wat er precies is gebeurd wil ze niet beantwoorden. 'Ik ben er erg slecht aan toe', laat ze zondagmiddag weten. 'Ik overleg met mijn advocaat en de partij wat de juiste stappen zijn. Voor mij, de partij en de maatschappij.'

Ze zegt verder dat het zaterdag 'vreselijk fout is gelopen' en dat de zaak 'grote media aandacht verdient' maar dat dit niet het juiste moment is omdat ze nog in shock is.

Quote

'Wij willen exact weten wat er is gebeurd. Dat gaan we na en dan kunnen we ook gepaste maatregelen nemen'

erik flentge, fractievoorzitter sp amsterdam

Geweldsmiddelen

Opvallend detail is dat ze een bericht heeft verwijderd op sociale media. Daarin schreef ze na de aanhouding dat ze vond dat boa's niet bewapend moeten worden. 

Juist afgelopen week laaide die discussie namelijk weer flink op nadat twee boa's op het strand van IJmuiden werden mishandeld door een groep jongeren. Videobeelden van het incident verschenen op internet. 

Het is opvallend, omdat haar partij namelijk wél vindt dat boa's bewapend moeten worden. Waarom het bericht is verwijderd, is niet duidelijk. De fractievoorzitter van de Amsterdamse SP Erik Flentge benadrukt in een reactie dat, als boa's vaker politietaken krijgen, ze ook geweldsmiddelen zouden moeten dragen. 'Wij staan achter de boa's.'

Rust

De boa die zegt te zijn mishandeld door de vrouw heeft inmiddels aangifte gedaan, zo zegt een woordvoerder van de politie. 

SP'er Flentge zegt in een reactie op het incident: 'Wij willen exact weten wat er is gebeurd. Dat gaan we na en dan kunnen we ook gepaste maatregelen nemen.'