Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Studentenraad zegt vertrouwen in decaan UvA op'

30 juni 2020, 08.39 uur · Door Redactie

De studentenraad van de faculteit Geesteswetenschappen (UvA) zegt het vertrouwen in decaan Fred Weerman op. De studenten vinden dat er te weinig is gedaan toen er klachten kwamen over een docent die werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dat schrijven Folia en Het Parool naar aanleiding van een interne brief van de studentenraad.

De raad vindt het onacceptabel dat de faculteit niet ingrijpt tegen de docent van de masteropleiding Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed. De docent zou studenten lastigvallen en ongepaste grappen maken over sperma. 'De situatie is onhoudbaar geworden', staat in de brief. Daarnaast vinden de studenten het verontrustend dat de desbetreffende docent nog scriptiebegeleiding geeft.

Volgens de raad heeft de faculteit, en daarmee ook decaan Weerman, nagelaten de docent op non-actief te stellen. De studentenraad vindt daarom een 'wisseling van de wacht' op zijn plaats, omdat verandering anders onmogelijk wordt gemaakt. 'Wij roepen u op uw positie als decaan beschikbaar te stellen aan een academicus die op brede steun van de gemeenschap kan rekenen.'

Niet alleen het vertrouwen in de decaan wordt opgezegd, maar ook in die van de ombudsfunctionaris, de centrale diversity officer, de facultaire diversity officer, de klachtencommissie en de vertrouwenspersoon in kwestie. Volgens de raad heeft de klachtenstructuur, de universiteit en de faculteit gefaald. 'Zolang de discussie gaat over het falen van individuen, kan de systeemverandering die u zegt na te streven niet plaatsvinden.' 

Protest

Ruim een week geleden protesteerden de studenten van de universiteit al tegen de docent en de manier waarop de UvA met de klachten is omgegaan. De studenten zagen de zaak als exemplarisch voor de bestuurscultuur van de UvA, waar mensen in machtsposities te veel beschermd zouden worden. 

Een paar dagen voor het protest kondigde de UvA een onafhankelijk en extern onderzoek in naar hoe de universiteit heeft gereageerd op meldingen van studenten over grensoverschrijdend gedrag.