Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extra maatregelen vanwege drukte: eenrichtingsverkeer op de Wallen

17 juli 2020, 10.55 uur · Aangepast 17 juli 2020, 11.30 uur · Door Redactie

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt de komende dagen extra maatregelen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Er komen extra controles op plekken die veel publiek trekken. Ook worden handhavers en verkeersregelaars ingezet om de bezoekersstromen te begeleiden. Op de Wallen wordt vanavond en morgenavond van 18 uur eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kunnen stegen tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers.

Het bestuur van de veiligheidsregio laat weten zich zorgen te maken over een mogelijke toename van Covid-19 besmettingen. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen wordt het steeds drukker in de stad. Veel dagjesmensen of toeristen uit omringende landen komen vaker naar de stad.

In delen van de binnenstad houden bezoekers te weinig afstand van elkaar, zoals afgelopen weekend op de Wallen. 

De drukte op de Wallen wordt komende dagen actief gemonitord door de gemeente. Veertig hosts en verkeersregelaars begeleiden de bezoekersstromen en kunnen die in diverse stegen gaan doseren als dat nodig is.

Vanavond vanaf 18.00 uur en zaterdag vanaf 18.00 uur wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kan besloten worden stegen tijdelijk af te sluiten voor bezoekers. Bewoners kunnen wel op elk moment het gebied in en uit.

Kalverstraat

Om meer ruimte te creëren voor het winkelend publiek, wordt op zaterdag en zondag bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat.

De richting loopt dan vanaf de Dam richting het Muntplein. Vanaf de Heiligeweg is geen toegang tot de Kalverstraat, vanaf het Spui wordt het publiek richting De Munt geleid. Bij te grote drukte kan er gedoseerd worden en in het uiterste geval wordt de straat tijdelijk afgesloten.

Met behulp van tekstkarren en berichten op Twitter en Facebook wordt het publiek geïnformeerd en gewaarschuwd over grote drukte en eventuele afsluitingen. De maatregelen worden na het weekend met de betrokken partijen, waaronder de winkeliersverenigingen, geëvalueerd.

Illegale feesten

Vorige week heeft politie een aantal illegale feesten beëindigd, onder andere in het Amsterdamse Bos. Feesten met veel bezoekers die weinig afstand tot elkaar houden vormen een risico voor de volksgezondheid. Handhavers van de gemeente en de politie zijn daarom ook dit weekend weer alert op illegale feesten en grijpen in als het nodig is, laat de gemeente weten.

Ondernemers

De Veiligheidsregio roept bezoekers en Amsterdammers met klem op om drukke plekken te mijden en afstand te houden.

Ook ondernemers worden gewezen op hun verantwoordelijkheid. 'Ondernemers mogen gelukkig weer publiek ontvangen na maanden van omzetverlies, maar zijn wel gehouden aan de noodverordening. Daarin staat dat horecazaken, attracties en andere publiekstrekkers zelf maatregelen moeten treffen. Zo moeten bezoekers op elk moment 1,5 meter afstand houden, ook buiten in een wachtrij. Bezoekersstromen moeten gescheiden worden en instellingen moeten hygiënemaatregelen treffen', schrijft de gemeente.

Het bestuur van de Veiligheidsregio schrijft ook dat de meeste ondernemers hun uiterste best doen om te voldoen aan de regels. Maar 'een kleine groep lijkt de noodverordening echter minder goed na te leven'. Ook hierop zal komende dagen extra worden gecontroleerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938