Start van hoofdcontent

Stad

nl

Feestjes, bruiloften en begrafenissen zorgen voor toename aantal coronabesmettingen in Amsterdam

21 juli 2020, 11.35 uur · Aangepast 21 juli 2020, 22.01 uur · Door Tim Senden

Het aantal coronabesmettingen in en rondom de stad stijgt, dat meldt de GGD vanochtend aan AT5. De oorzaak voor die toename moet volgens de gezondheidsdienst deels gezocht worden in feestjes en andere bijeenkomsten die gehouden worden in de familiesfeer en met vrienden.

Pixabay.com / Tú Anh

'We zien in ieder geval een toename in het aantal nauwe contacten in de privésfeer, zoals feesten met familie en vrienden waar de 1,5 meter niet goed nageleefd wordt. De meeste clusters van de afgelopen weken zijn in een setting van een familiefeestje, een bruiloft of begrafenis', vertelt een woordvoerder van de GGD Amsterdam.

Na een periode met nauwelijks ziekenhuisopnames van coronapatiënten zijn er deze week toch weer mensen opgenomen. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de GGD gaat het om twee tot vijf patiënten.

Toename aantal besmettingen

Afgelopen week werd bij 5416 inwoners van Amsterdam Amstelland een coronatest afgenomen. 117 mensen testten positief op het virus, bijna 2,2 procent. Ter vergelijking: in de eerste week van juni lag dat percentage nog op 1,9 procent. Tegelijktertijd ziet de GGD sinds eind vorige week ook een lichte stijging van de testbereidheid. Meer Amsterdammers laten een coronatest uitvoeren, wanneer zij mogelijke coronaklachten hebben.

Net als in de rest van Nederland leiden de versoepelingen van de coronaregels ook in de stad tot een toename van het aantal besmettingen. Maar vooral het stijgende aantal 'nauwe contacten' van Amsterdammers in de privésfeer baart de GGD zorgen. Daarbij komt ook nog eens dat de 1,5 meter afstandsregel steeds vaker aan de laars gelapt wordt.

Familieleden besmetten elkaar

Ongeveer een kwart van de nieuwe coronabesmettingen komt aan het licht na bron- en contactonderzoek van de GGD. Dat onderzoek wordt opgestart nadat iemand positief getest is op het virus. In meer dan 95 procent van de gevallen blijken de coronapatiënten familieleden van elkaar te zijn.

Echte brandhaarden zoals die in Hillegom, waar 23 cafébezoekers het virus opliepen, zijn er in Amsterdam nog niet geweest, zo zegt de GGD. Kleinere clusters van besmettingen zijn er wel.

Nieuwe ziekenhuisopnames

Het is volgens de gezondheidsdienst nog onduidelijk of het stijgende aantal besmettingen ook gaat leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. 'Dat zou kunnen maar het is lastig in te schatten. De meeste mensen hebben immers milde klachten. Maar zij kunnen wel mensen uit de risicogroep aansteken en daarmee indirect zorgen voor ziekenhuisopnames.'

Gisteravond werd bekend dat burgemeester Halsema haar vakantie heeft afgebroken vanwege de groeiende drukte in de stad. In het weekend werd er al eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat en op de Wallen werden enkele straten afgesloten. De verwachting is dat Halsema deze week met aanvullende maatregelen komt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938