Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pleintje vernoemd naar overleden Saïd: 'Hij zou het fantastisch gevonden hebben'

28 juli 2020, 17.48 uur · Aangepast 29 juli 2020, 12.03 uur · Door Redactie

Vanmiddag is het pleintje voor verzorgingstehuis De Die in Noord omgedoopt tot het Saïdplein. De overleden Saïd Zankoua werkte bij deze vestiging van Cordaan en was een bekende in de Amsterdamse homogemeenschap. Vrienden en collega's onthulden vanmiddag het nieuwe naambordje. 

In mei werd de 30-jarige Saïd dood aangetroffen in zijn huis, waarschijnlijk was hij overleden aan de gevolgen van epilepsie. Naast zijn werk bij De Die was hij vrijwilliger bij onder andere de Roze Poort en Gay Care. 

'Hij zou het fantastisch gevonden hebben. Said was dol op aandacht. Altijd in het midden staan, extravagant', vertelt zijn goede vriend Albert Roele.

Saïd groeide op in een familie met Marokkaanse roots. Hij viel op mannen en dat was voor hem niet makkelijk. 'Hij werd verguisd door zijn broer en hij had geen contact met zijn vader', vertelt De Jong. Na een bericht op Facebook liepen de gemoederen zo hoog op dat hij zelfs in elkaar wordt geslagen.

Quote

'Hij was iemand die zoveel liefde wilde geven. Hier kon hij het ontvangen en geven'

Tom de Jong

Zijn werk als verzorger bij De Die was zijn lust en zijn leven. Hij was erg geliefd bij het personeel en bij de bewoners, zegt een andere vriend, Tom de Jong. 'Hij was iemand die zoveel liefde wilde geven. Hier kon hij het ontvangen van de bewoners en het geven aan de bewoners. En dan zag je een stralende man in een wit pak die alleen maar liefde uitstraalde.'