Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie voorwaardelijke boetes na maand verbod vakantieverhuur in deel centrum

4 augustus 2020, 08.00 uur · Door Redactie

Sinds 1 juli is het, als je in het Wallengebied of het zuidelijk deel van de grachtengordel woont, verboden om je woning aan toeristen te verhuren. In de eerste maand van het verbod heeft de gemeente drie voorwaardelijke boetes van 50 duizend euro opgelegd aan bewoners.

Dat meldt wethouder Ivens (Wonen). Het gaat om bewoners die hun woning actief hebben aangeboden op een vakantieverhuurplatform. De gemeentelijke handhavers hebben nog meer adressen in het vizier. Als de advertentie na de voorwaardelijke boete niet verdwijnt, dan dient de bewoner van de aangeboden woning de boete te betalen.

Boetes voor het daadwerkelijk verhuren van een woning aan toeristen zijn nog niet uitgedeeld. Wanneer een bewoner dit doet, levert dat een onherroepelijke boete op van 20.750 euro. Daarnaast kan een last onder dwangsom worden opgelegd als de eigenaar toch doorgaat met adverteren. Als sprake is van een illegaal hotel waarbij twee of meer appartementen aan toeristen worden verhuurd, dan kunnen de appartementen, naast de boete van 20.750 euro voor elk van de appartementen, voor drie maanden worden gesloten.

Doel van de verbodsgebieden is de vakantieverhuur verder aan banden te leggen. Op die manier beoogt het stadsbestuur de leefbaarheid voor bewoners te verbeteren en de overlast door toerisme te verminderen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938