Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Na vijf maanden is het eindelijk weer 'matchday' voor Ajax

8 augustus 2020, 10.19 uur · Aangepast 8 augustus 2020, 15.53 uur · Door Stephan Brandhorst

Toen scheidsrechter Jeroen Manschot op zaterdag 7 maart rond half elf voor de laatste keer op zijn fluit blies en Ajax met een tevreden gevoel naar de kleedkamer kon na een 1-3 uit-overwinning, wist nog niemand dat die wedstrijd de laatste van het seizoen zou zijn. Vijf maanden later speelt de ploeg van Erik ten Hag eindelijk weer een potje, in de JC-Arena tegen RKC.

Donny van de Beek tijdens de eerste training van Ajax - Jarno Grob/AT5

Tegen Heerenveen speelde Ajax een prima wedstrijd. De achttienjarige Jurriën Timber maakte zijn debuut, Dušan Tadić maakte twee goals en Lassina Traoré begon in de spits. Op het oog niks aan de hand, maar het ging in die periode alles behalve goed met Ajax. Een week eerder kregen ze in eigen huis met 0-2 op de broek van AZ, die vanaf toen in punten gelijk kwam met Ajax en samen aan kop van de Eredivisie kwamen. Een paar dagen later kreeg Ajax een nieuwe dreun te verwerken. Uit in de Galgenwaard werden ze kleurloos uit de beker geknikkerd door FC-Utrecht (2-0).

De stemming in de ploeg werd goed zichtbaar tijdens de wedstrijd in Heerenveen, toen aanvoerder Dušan Tadić, Sergino Dest een standje gaf net voor rust. Het was nog 0-0 en de Friezen kregen een aantal grote kansen om op voorsprong te komen. Na de wedstrijd zegt Tadić daarover dat zulke tirades erbij horen en dat hij de jonge verdediger alleen maar wilde helpen. 

Coronavirus

Of het abrupte einde van de competitie een zegen of een vloek is geweest, daar zijn de meningen over verdeeld, maar feit is wel dat Ajax als nummer 1 van de competitie aan het nieuwe seizoen mag beginnen. Zolang de UEFA niet anders beslist, zal de ploeg van Erik ten Hag ook in aanmerking komen voor de voorronde of directe plaatsing voor de Champions League. Tot ongenoegen van AZ.

Welke van de twee het wordt, hangt af van het verloop van het restant van de Champions League. Wint Napoli of Lyon het miljoenenbal is Ajax opnieuw veroordeeld tot de voorrondes. Wint een andere club de cup, dan dwingt de ploeg van Erik ten Hag directe plaatsing af voor het toernooi. Gisteravond werd dat een stuk spannender. Lyon bereikte namelijk ten koste van het Juventus van Matthijs de Ligt de kwartfinale waarin ze het opnemen tegen Manchester City. Napoli gaat vanavond op bezoek in Camp Nou, de eerste wedstrijd eindigde in 1-1.

Oefenwedstrijden

De wedstrijd tegen RKC begint vanavond om 18:45 uur. Er mogen nog geen supporters aanwezig zijn bij de wedstrijd omdat de vergunning met de gemeente te laat rond kwam. Bij de oefenwedstrijd tegen FC Utrecht op donderdag 13 augustus zijn wel toeschouwers welkom, 4.500 in totaal. Elkaar in de armen vliegen na een doelpunt zit er uiteraard nog niet in. Om 1,5 meter afstand te kunnen houden, blijven tussen twee beschikbare stoelen vijf beschikbare stoelen leeg. Tickets kosten tien euro en zijn te koop vanaf maandag 10 augustus om 10.00 uur.