Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drukte bij teststraat Schiphol: 'We willen onze verantwoordelijkheid nemen'

13 augustus 2020, 18.09 uur · Door Redactie

Voor de vanochtend geopende teststraat op Schiphol was aan het eind van de ochtend al een rij te zien. Reizigers uit een beperkt aantal landen, waaronder bijvoorbeeld Aruba, kunnen zich laten testen. 

Deze reizigers krijgen na landing een flyer van de GGD. 'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen om er zeker van te zijn dat we om er in ieder geval zeker van te zijn dat we in Nederland het virus niet verspreiden', vertelt een van hen.

Quote

'Als je positief getest wordt, is dat een extra motivatie om gewoon thuis te blijven'

reiziger uit aruba

Een ander wijst erop dat reizigers uit risicolanden alsnog wordt gevraagd om twee weken in quarantaine te gaan. Ze gaat dat dan ook sowieso doen. 'Als je positief getest wordt, is dat een extra motivatie om gewoon thuis te blijven.'

De Luchtmobiele Brigade van Defensie doet een deel van de testen. Ook hebben de militairen geholpen met de opbouw van de teststraat, houden ze de administratie bij en brengen ze het slijm naar laboratoria toe. Eerder hielp de eenheid al in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De folder die sommige reizigers krijgen.

De teststraat is op dit moment wel alleen voor een klein aantal reizigers toegankelijk, omdat het anders waarschijnlijk te druk wordt. Zo werd een man die net uit Kroatië kwam geweigerd. 'Er mogen alleen maar reizigers van een beperkt aantal vluchten zeggen ze', vertelt de de man. 

Quote

'Er mogen alleen maar reizigers van een beperkt aantal vluchten zeggen ze'

reiziger uit Kroatië

Op termijn moeten er meer testen gedaan worden. 'In de loop van de week of weken, zal moeten blijken of we iedereen kunnen testen', zegt Saskia van Egmond van de GGD.

De teststraat is te vinden tussen aankomsthal drie en vier, het doen van een coronatest is overigens niet verplicht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938