Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mondkapjesplicht in drukke gebieden houdt stand bij de rechter

19 augustus 2020, 14.37 uur · Aangepast 19 augustus 2020, 16.17 uur · Door Redactie

Het dragen van een mondkapje in de vijf drukke gebieden in de stad blijft verplicht. Dat heeft de rechter vanmiddag besloten in een kort geding tussen de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en de stichting Viruswaarheid. Die laatste groep vindt dat de mondkapjesplicht een inbreuk maakt op hun grondrechten. 

De eisers zijn tegen de maatregel, die sinds 5 augustus op vijf drukke plekken in de stad geldt, omdat de mondkapjesplicht volgens hen ingaat tegen artikel 10 van de Grondwet: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Maar de rechter was het niet met hen eens; het gaat om een relatief kleine inbreuk, de maatregel geldt maar tijdelijk en heeft slechts betrekking op een aantal gebieden in de stad. 

Wallenbewoner

De zaak werd aangespannen door Ab Gietelink, een bewoner en cultureel ondernemer van de Wallen. Hij werd gesteund door de actiegroep Viruswaarheid.  Zij gingen er vanuit de zaak 'met vlag en wimpel te gaan winnen'.  Eerder zei Leonard Besselink, een hoogleraar publiekrecht aan de Universiteit van Amsterdam tegen AT5 dat het weigeren van het dragen van een mondkapje in de verplichte gebieden volgens hem niet strafbaar is.

De mondkapjesplicht voor de vijf gebieden geldt in ieder geval tot 31 augustus. Daarna zal geëvalueerd worden of de maatregel verlengd wordt.