Stad

NL
V

Sneller boete voor weigeren dragen mondkapje

21 augustus 2020, 18.40 uur · Aangepast 21 augustus 2020, 19.51 uur · Door Redactie

Vanaf morgen krijgen mensen die weigeren een mondkapje te dragen in gebieden waar dat verplicht is sneller een boete. De mondkapjes zijn er waren verplicht op de Wallen, Nieuwendijk, Kalverstraat, Plein '40 '45 en Albert Cuypmarkt.

Dat laat de gemeente zojuist weten. De boete was in eerste instantie 395 euro, omdat er nog geen zogenoemde feitcode van het Openbaar Ministerie was. De boete werd dan gegeven vanwege het niet houden van afstand en op grond van het niet opvolgen van het bevel van een ambtenaar in functie. 

300 euro goedkoper

Tijdens een commissievergadering in de Stopera bleek gistermiddag dat de feitcode er nu wel was, waardoor de boete 300 euro goedkoper is geworden en uitkomt op 95 euro. 'Dit is goed nieuws', zei burgemeester Halsema. 'Het was namelijk ingewikkeld te opereren met een boetebepaling die wij eigenlijk niet in verhouding vonden tot de draagplicht die wij oplegden.'

'De GGD en Veiligheidsregio maken zich grote zorgen over het fors stijgend aantal coronabesmettingen in Amsterdam', laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio weten. 'Mondkapjes zijn bedoeld als extra bescherming op de vijf drukke plekken. Hier is t moeilijk de anderhalve meter afstand te houden.”

Twintig procent

Er zijn tot nu toe geen of nauwelijks boetes uitgedeeld voor het niet dragen van mondkapjes. Gisteren bleek tijdens een zogeheten expertmeeting in de Stopera dat er op bijvoorbeeld de Wallen niet veel draagvlak voor de maatregel lijkt te zijn.

'Twintig procent van de mensen draagt de mondkapjes op de plekken die we hebben aangewezen. Als we ze aanspreken loopt dat op dat tachtig procent', zei de Stedelijk directeur cluster Stadsbeheer. Wel laat een woordvoerder van de gemeente weten dat er op andere plekken, zoals Plein '40 '45, vaker mondkapjes worden gedragen. Tachtig procent van de bezoekers zou ze daar uit zichzelf dragen. 

Met Rotterdam, waar ook een mondkapjesexperiment wordt gehouden, was vooraf afgesproken om alleen 'coachend' te handhaven. 'Niet overgaan tot boetes, omdat dat echt tot onveiligheid leidt', zei de Stedelijk directeur gistermiddag. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938