Start van hoofdcontent

Stad

nl

Heemstedestraat nog steeds op de schop: 'Het komt er hier straks heel anders uit te zien'

31 augustus 2020, 11.00 uur · Aangepast 31 augustus 2020, 17.20 uur · Door Redactie

Het AT5 -rogramma Het Verkeer neemt deze week een kijkje bij de werkzaamheden aan de Heemstedestraat. Alle kabels en leidingen zijn inmiddels vervangen, het werk aan de tramrails is nagenoeg klaar en de laatste hand wordt gelegd aan vrijliggende fietspaden.

AT5

De wegwerkzaamheden, die vanaf de rand van het Hoofddorpplein tot aan de kruising met de Westlandgracht lopen, zijn eind december klaar. 

Quote

'Alle kabels en leidingen zijn vervangen en het werk aan de tramrails is nagenoeg klaar, dus we gaan de laatste fase in'

Ton Kruyshoop, Omgevingsmanager

'Alle kabels en leidingen zijn vervangen en het werk aan de tramrails is nagenoeg klaar', legt omgevingsmanager Ton Kruyshoop uit terwijl er wordt gewerkt aan de tramrails. 'Dus we gaan de laatste fase in.' Gemeente Amsterdam maakte samen met  GVB en Waternet een plan voor de herinrichting van de Heemstedestraat. Het doel is om de verkeersveiligheid en de doorstroming van de tram te verbeteren. 

Uitdaging

Volgens Kruyshoop was het een flinke uitdaging om dit project in goede banen te leiden. 'Meerdere partijen zijn tegelijkertijd aan het werk en al die planningen moeten natuurlijk goed op elkaar afgestemd worden zodat men elkaar niet in de weg loopt.' 
'Helaas ervaart het autoverkeer flinke hinder door de werkzaamheden', vervolgt de omgevingsmanager. 'In eerste instantie dachten we wel dat het mogelijk was voor het autoverkeer om door de straat te rijden, maar in de praktijk blijkt dit toch onvoldoende veilig te zijn."

Er komen vrijliggende fietspaden en een vrijliggende trambaan, de trottoirs worden vernieuwd, ondergronds zijn inmiddels de kabels en leidingen verlegd en is het riool vervangen. De bestaande bomen zijn gekapt, maar als het project klaar is komt er nieuwe beplanting voor terug. 

Quote

'Het duurt best wel lang en dat vind ik best irritant'

Omwonende

Oorverdovend 

Bewoners die dagelijks over de Heemstedestraat fietsen of lopen snappen de wegwerkzaamheden wel, maar vinden het zeker niet altijd leuk. 'Ik vind het verschrikkelijk  want de winkels zijn erg slecht bereikbaar', vertelt een omwonende aan AT5. 'Ook is het geluid van de werkzaamheden soms oorverdovend.' Een andere bewoner vindt dat er wel wat harder gewerkt mag worden. 'Het duurt best wel lang en dat vind ik irritant want je mag door de werkzaamheden hier ook niet meer fietsen en dan moet je steeds afstappen.' Omwonenden moeten nog even geduld hebben want de werkzaamheden duren nog tot eind 2020. 

Artist impression nieuwe situatie Heemstedestraat

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden