Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zeven scholen krijgen geen subsidie door te hoge ouderbijdrage

7 september 2020, 21.28 uur · Aangepast 7 september 2020, 23.02 uur · Door Redactie

De gemeente geeft zeven scholen geen subsidie omdat de vrijwillige ouderbijdrage daar hoger dan 225 euro is. Het gaat om scholen van schoolbesturen ASVO, Stichting Cornelis Vrij, Stichting Openluchtscholen, Schoolvereniging Willemspark, Cheider en JBO. 

De joodse school Cheider.

De scholen hebben een brief gehad waarin staat dat ze geen subsidie krijgen. Ze konden daartegen protesteren, dat hebben de schoolbesturen allemaal gedaan. Het stadsbestuur gaf hen echter geen gelijk. 

Drempel

Wethouder Marjolein Moorman besloot eerder dit jaar al dat de bijdrage die aan ouders gevraagd wordt niet hoger dan 225 euro mag zijn. 'Het college ziet een hoge ouderbijdrage als een drempel voor ouders om hun kind aan te melden voor een school. Deze drempel vergroot de kansenongelijkheid, en dat vind ik zorgelijk', schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. 

Het gaat om subsidie voor bijvoorbeeld vakleerkrachten cultuur, vakleerkrachten bewegingsonderwijs, onderwijsondersteunend personeel en begeleiders van zij-instromers .Er waren wel zeven schoolbesturen die, omdat ze de subsidie anders niet zouden krijgen zouden krijgen, de ouderbijdrage lager maakten. 

Niet onomstreden

De maatregel is niet helemaal onomstreden. Forum voor Democratie vindt dat scholen zelf hun ouderbijdrage moeten kunnen bepalen en Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, zegt dat de ouderbijdrage van de Joodse scholen zo hoog is vanwege de beveiligingsmaatregelen.

Wethouder Moorman en haar woordvoerder hebben op Voet gereageerd. Ze zeggen dat de bijdragen voor beveiligingskosten hiervan zijn uitgezonderd. Dat betekent dat het bedrag dat Cheider aan ouders vraagt en wat hoger is dan 225 euro, niet gebruikt wordt voor de beveiliging maar alleen voor bijvoorbeeld activiteiten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938