Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meerderheid raad tegen proef preventief fouilleren, maar geen spoeddebat

8 september 2020, 16.04 uur · Door Redactie

Er leek nog wat onduidelijkheid over maar een meerderheid van de gemeenteraad is tegen de voorgenomen proef met preventief fouilleren. Het geplande spoeddebat daarover morgen gaat evenwel vrijwel zeker niet door.

In beslag genomen wapens na arrestatie jongeren eerder dit jaar - foto: Politie Zuid-Buitenveldert

GroenLinks, D66, Denk, Bij1 en ook de Partij voor de Dieren wilden met het spoeddebat markeren dat het plan van burgemeester Halsema tegen de wil van de raad ingaat. De partijen samen hebben 25 van de 45 zetels in de raad.

Het gaat dan vooral om een principiële afwijzing, want Halsema heeft de goedkeuring van de raad niet nodig voor de proef die na de BLM-protesten van tafel verdween, maar na de recente geweldsgolf weer op het toneel verscheen.

Daarbij dacht de burgemeester dat er misschien toch wel voldoende steun voor een vorm van preventief fouilleren was, omdat de Partij voor de Dieren eerder de deur nog op een kier leek te houden.

Quote

'Zodra je een hele wijk gaat aanwijzen, wordt het stigmatiserend'

pvdd-fractievoorzitter johnas van lammeren

Maar daar is nu geen sprake meer van en ‘dat is absoluut geen draai’, verzekert PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. Alleen als het heel tijdelijk is, zoals bijvoorbeeld rond een risicowedstrijd van Ajax, dan vindt Van Lammeren het een goed instrument, maar meer dus niet: ‘Zodra je een hele wijk gaat aanwijzen, wordt het stigmatiserend.’

Bovendien, vinden de tegenstanders, leveren de fouilleeracties te weinig op. De proef die een maand zou moeten duren en waarbij onafhankelijke waarnemers op de controles moeten toezien, valt wel in goede aarde bij de PvdA en de SP en splijt daarmee dus de coalitie (GroenLinks en D66 zijn tegen).

Quote

'Zij staan er iets ideologischer in, wij wat pragmatischer'

pvda-fractieleider sofyan mbarki

‘Zij staan er iets ideologischer in, wij wat pragmatischer’, reageert PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. Hij wil zich er niet bij voorbaat al bij neerleggen dat preventief fouilleren tot etnisch profileren leidt: 'Dan moet je er alles aan doen om dat binnen de politie te voorkomen.'

De contouren daarvoor heeft burgemeester Halsema geschetst, maar de precieze uitwerking laat nog op zich wachten. Omdat daardoor 'het spoedeisend karakter' zou ontbreken, wordt in de stopera verwacht dat de fractievoorzitters voorafgaand aan de raadsvergadering morgen, besluiten het onderwerp door te schuiven. Volgens bronnen begint de proef ook pas op z'n vroegst na de grote wapeninleveractie die voor begin november op de planning staat en waar politie en justitie organisatorisch de handen aan vol hebben.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938