Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil parkeergeld voor elektrische auto's niet verlagen

9 september 2020, 21.36 uur · Aangepast 10 september 2020, 10.06 uur · Door Redactie

Het voorstel van de VVD om de parkeertarieven en parkeervergunningen voor elektrische auto's te verlagen krijgt geen steun van het stadsbestuur. 

Volgens het stadsbestuur maakt een verlaging van de parkeerkosten het inderdaad aantrekkelijker om elektrisch te gaan rijden. Toch zou dat voordeel niet groot zijn.

Minimaal

Zo zou een centrumbewoner, als de kosten voor een parkeervergunning gehalveerd worden, jaarlijks 280 euro minder kwijt zijn. Afgezet tegen de subsidies van de landelijke overheid, 4000 euro voor een nieuwe auto en 2000 euro voor een tweedehands auto en het niet hoeven betalen van wegenbelasting, zou het effect van een lager parkeervergunningtarief 'minimaal' zijn.

'Op basis hiervan in combinatie met de relatief hoge inkomstenderving, is het twijfelachtig of een korting op het vergunningtarief op dit moment een doelmatige maatregel is', schrijft het stadsbestuur. Op het verlagen van het tarief voor parkeren zonder vergunning, waar de VVD ook om vroeg, wordt niet in gegaan. 

Korting

Deze zomer kwam staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat met een wetsvoorstel waarbij het voor gemeentes mogelijk is om bestuurders van elektrische auto's 'korting' te geven bij het parkeren. Het kan dan gaan om parkeerplekken, parkeervergunningen en laadplekken.

VVD-raadslid Anne Marttin wilde dat het stadsbestuur van deze mogelijkheid gebruik zou maken. Ze zei een 'positieve' stimulans voor bezitters van elektrische auto's te verkiezen boven het 'straffen' van diesel- en benzineautobezitters.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938