Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groep die aangifte deed tegen Akwasi wil OM dwingen toch te vervolgen

14 september 2020, 15.04 uur · Aangepast 14 september 2020, 15.21 uur · Door Redactie

Zeker tien van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan tegen rapper Akwasi, willen dat het Openbaar Ministerie alsnog gaat vervolgen. Ze spannen een zogenoemd Artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof om vervolging af te dwingen. 

Nelson Hillebrand

Dat schrijft het AD.

Vrijdag werd bekend dat het OM de rapper niet te vervolgen voor zijn uitspraak bij de Black Lives Matter-protest. Hij zei daar dat hij zwarte piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij die ziet.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de uitspraak 'opruiend' en daarmee strafbaar, maar na een gesprek heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn woorden, wat hij ook heeft gedaan. Het OM heeft daarom besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren.

Kritiek

Dit weekend kwam kritiek op de beslissing van het OM nadat bleek dat de betrokken officier van justitie, Jacobien Vreekam, tot en met juli samen met een voorman van Kick Out Zwarte Piet in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Onder meer PVV-leider Wilders trok de onafhankelijkheid van de officier van justitie daarna in twijfel. Een CDA-Kamerlid stelde dat het OM de beslissing zou moeten heroverwegen. Volgens het OM is de beslissing om Akwasi niet te vervolgen door meer mensen gemaakt dan alleen deze officier van justitie. 

Nu proberen meerdere mensen die aangifte tegen Akwasi hebben gedaan, het OM alsnog tot vervolging te dwingen door een klachtenprocedure bij het hof te beginnen. Voormalig advocaat Bram Moszkowicz zou zijn benaderd om de groep bij te staan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938