Start van hoofdcontent

Panel

nl

Moet je je ook laten testen bij erge spierpijn? En meer vragen over de coronacrisis

23 oktober 2020, 07.00 uur
Door Redactie · Foto: AT5

Het coronavirus is aan een nieuwe opmars bezig. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen.

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. Zelf een vraag stellen? Dat kan via [email protected]

Als je erge spierpijn hebt, moet je je dan ook laten testen? En waar dan?

H.B.

Testen, testen, testen. Daar blijft het kabinet op hameren. Maar wel alleen bij klachten. En de 'belangrijkste klachten' bij covid-19 zijn hoesten, benauwdheid, verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en smaak.

Toch zijn er ook nog andere symptomen. Spierpijn is daar een van, zo blijkt uit een infographic van het RIVM. Anderzijds kan spierpijn ook optreden bij de griep. Dat is verwarrend, zeker nu de 'r' weer in de maand zit en het lastig wordt om vast te stellen of iemand griep heeft of corona

Wie zeker van zijn of haar zaak wil zijn, kan daarom alsnog een test aanvragen en op coronatest.nl aangeven last te hebben van 'anders omschreven klachten'. Ook is het mogelijk om even contact op te nemen met de GGD via 0800-1202. Een GGD-medewerker denkt dan mee en kan aangeven of een test inderdaad nodig is. 

Zeker aangezien de vraagsteller 82 jaar is en daarmee in de risicogroep valt, kan het verstandig zijn om dat toch even na te vragen. Het is dan mogelijk om meteen telefonisch een afspraak te maken voor een test.

Deze kan vervolgens op verschillende locaties in Amsterdam worden gedaan. Waaronder de Rai, het Anton de Komplein en het voormalig Slotervaartziekenhuis.

Er wordt daarbij rekening gehouden met de mogelijkheid die mensen hebben om bijvoorbeeld met de auto te gaan. Als dat niet zo is, dan wordt er een locatie aangewezen die op loop- of fietsafstand is. 

Maar voor mensen die bijvoorbeeld niet zo mobiel zijn, zit daar mogelijk geen geschikte optie bij. In dat geval zoekt de GGD-medewerker naar een betere oplossing. 

Wie geeft in de corona-app aan dat er sprake is van een besmetting?

jan dieleman

Stel, je blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Een GGD-medewerker belt je dan om de uitslag van de test te melden. Gebruikers van de CoronaMelder worden daarbij ook gevraagd om de uitslag te delen, zodat anderen gewaarschuwd worden. 

De coronapatiënt doet dat dus zelf. Dat is op vrijwillige basis, al werkt de app het beste als iedereen de uitslag op tijd doorgeeft. Onder meer Joris Leker, een van de app-ontwikkelaars, benadrukt de noodzaak daarvan.

'Bron- en contactonderzoek is iedereen één voor één bellen. Maar op het moment dat we die app hebben, kunnen we iedereen tegelijk informeren. En kunnen mensen sneller maatregelen nemen', vertelde hij eerder

Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Mensen die de app gebruiken, zenden via bluetooth een code naar andere gebruikers. Wanneer je besmet raakt, meld je dat in de app. Die koppelt deze informatie dan aan de specifieke code. 

Iedereen die te lang binnen anderhalve meter bij de code in de buurt is geweest, krijgt een melding. De CoronaMelder adviseert daarna om in quarantaine te gaan of om je te laten testen. 

Over AT5 Coronavragen
AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.