Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plannen bekend voor 750e verjaardag Amsterdam: 'Stad heeft nu ook behoefte aan baken in de toekomst'

27 oktober 2020, 18.05 uur · Door Redactie

Een speciale editie van SAIL, een grote kunstbiënnale en misschien wel een nieuw stadspark. Op de dag dat Amsterdam haar 745e verjaardag viert, worden de plannen ontvouwd voor het jubeljaar 2025.

Want dan bestaat Amsterdam dus 750 jaar. En ondanks dat de stad nu zucht onder de coronacrisis, schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad dat het stadsbestuur dit moment toch wil aangrijpen om de voorbereidingen officieel af te trappen. Halsema: 'De stad heeft nu ook behoefte aan een baken in de toekomst.'

'Duurzame nalatenschap voor de stad'

Grootste publiekstrekkers in het jubileumjaar, dat loopt van 27 oktober 2024 tot en met 27 oktober 2025, zijn dus SAIL, dat in 2025 zelf ook 50 jaar bestaat, en naar alle waarschijnlijkheid 'de Europese nomadische biënnale Manifesta'. Ook wordt er gekeken of er grote sportevenementen naar de stad kunnen worden gehaald, zoals het EK Zwemmen en de World Urban Games. Op buurtniveau kunnen er plannen voor feestjes worden ingediend, laagdrempelige buurtfondsen moeten die initiatieven gaan financieren.

Verder wordt er dus onderzocht of er speciaal ter ere van de verjaardag een nieuw stadspark kan worden aangelegd. Ook worden niet onomstreden bouwplannen van dit college meegenomen in de feestvreugde. De nieuwe Meervaart, de nieuwe OBA op de Zuidas en de renovatie van het Amsterdam Museum; ze moeten allemaal in 2025 af zijn als 'duurzame nalatenschap voor de stad'. 

Quote

'Daar hoort erkenning van het leed bij, net als viering van positieve gebeurtenissen'

uit programmaplan amsterdam 750

De komende vier jaar trekt de stad 12 miljoen euro uit voor de voorbereidingen. Daar bovenop hoopt Amsterdam op een bijdrage vanuit het bedrijfsleven van 15 miljoen euro. De begroting is daarmee een stuk soberder van opzet dan voor de coronacrisis nog was gewenst.

Overigens is de 750e verjaardag volgens de organisatie niet alleen maar reden tot feest, er hoort ook 'erkenning van leed' bij. De stad moet zich volgens het programmaplan in 2025 opnieuw presenteren: 'Onze geschiedschrijving, de inrichting van de openbare ruimte en uitingen van onze identiteit zijn lang eenzijdig geweest.'

Vanaf 20.00 uur is de digitale aftrap met burgemeester Halsema live te volgen via deze link

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938