Start van hoofdcontent

Stad

nl

Initiatiefnemers kabelbaan over het IJ vragen gemeente om besluit te nemen

17 november 2020, 12.25 uur · Aangepast 18 november 2020, 11.48 uur · Door Redactie

De bedenkers van de kabelbaan over het IJ zijn er nog steeds van overtuigd dat die er moet komen. Een onafhankelijke commissie Oeververbindingen concludeerde eerder dat er twee nieuwe bruggen moesten komen om de oversteek tussen Noord en de rest van de stad te verbeteren. Maar die bruggen kunnen er pas komen als  Passengers Terminal verplaatst, stelt Stichting IJbaan. 

Kaart IJbaan - Stichting IJbaan

De stichting verzoekt de gemeente daarom om vooruitlopend  op de bouw van de brug, hun kabelbaan mogelijk te maken. De intiatiefnemers willen een stedelijke kabelbaanverbinding tussen NDSM-werf en West realiseren. De zogeheten IJbaan kan in 2025, tijdens de viering van Amsterdam 750 jaar, geopend worden', aldus de initiatiefnemers.

Volgens de stichting is de kabelbaantechniek voldoende beproefd en wordt al toegepast als stedelijk openbaar vervoer op meerdere plaatsen wereldwijd. 'In vergelijking met bruggen of tunnels is de aanleg goedkoop en snel te realiseren.'

De gemeenteraad nam op 10 juli 2019 een motie aan waarin het College werd gevraagd samen met de Stichting IJbaan de realiseringsmogelijkheden te verkennen. 'Het is een mooi initiatief en we zijn momenteel aan het kijken wat er mogelijk is', zei oud-wethouder Sharon Dijksma in 2019 over het plan.

Tower Bridge over het IJ

Initiatiefnemers Bas Dekker en Willem Wessels zijn niet de enige met plannen om Noord met de rest van de stad te verbinden.

Als het aan Cees Dam ligt, architect van de Stopera, komt er juist een heuse Tower Bridge over het IJ. Het idee is om twee woontorens van ongeveer 70 meter hoog aan beide kanten te verbinden door twee bruggen. Het bovenste gedeelte zou voor toeristen kunnen zijn, die van het uitzicht willen genieten. Het onderste deel voor fietsers en voetgangers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938