Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Zaterdag de AT5-documentaire Ajax Wint De Wereldcup

27 november 2020, 09.07 uur · Aangepast 27 november 2020, 20.38 uur · Door Alex van Schagen

Er komt weer een groots historisch Ajax-moment aan. Morgen is het 25 jaar geleden dat de club de wereldbeker won in Tokyo. Een dinsdag was dat en om 11.15 uur stond Ajax klaar voor de aftrap tegen het Braziliaanse Gremio. De winnaar van de Zuimerikaanse Copa Libertadores tegen de winnaar van de Champions League. Wie deze wedstrijd wint, pakt de wereldbeker en is het beste voetbalteam op aarde.

De straten in Amsterdam zijn leeg, helemaal leeg. De kroegen zijn vol, propvol. Het bier vloeit ondanks het tijdstip al rijkelijk. Op scholen, winkels, kantoren en zelfs in de ziekenhuizen wordt het werk stilgelegd. Ook burgemeester Schelto Patijn en de wethouders onderbreken de raadsvergadering en zitten voor de buis. De spelersvrouwen zitten samen in de kantine van stadion De Meer. Werkelijk iedereen kijkt Ajax.

Normaal gesproken zijn er per dag zo'n 2000 ziektemeldingen bij het UWV, vandaag zijn het er 6000.

Al behoorlijk verwend door het ongelooflijke succes eerder dat jaar en nog geen week na de magische wedstrijd uit tegen Real Madrid denkt elke Amsterdammer 'dit cuppie ook wel effe te pakken'. Maar na 90 minuten is het nog niet klaar, het worden al met al bijna drie zenuwslopende uren.

AT5

Er zit 60.000 man in het stadion, vooral Japanners. Zo'n 1500 die-hards uit Amsterdam zijn er ook. De wedstrijd is niet om aan te zien, maar de spanning maakt een hoop goed. Alles eigenlijk.

Edwin van der Sar start op doel natuurlijk. Winston Bogarde, Frank de Boer, Danny Blind en Michael Reiziger hebben het achterin eigenlijk prima onder controle. Het middenveld met Edgar Davids, Jari Litmanen en Ronald de Boer is wat flets en aanvallend hebben Marc Overmars, Patrick Kluivert en Finidi George het lastig. Nwankwo Kanu valt na rust in, en Martijn Reuser mag in de verlenging meedoen.

Ajax-iconen Louis van Gaal, Gerard van der Lem, Bobby Haarms en Sjakie Wolfs op de bank. Op de andere bank de nog onbekende Felipe Scolari, de coach van Gremio, nu een van de succesvolste Braziliaanse coaches ooit.

Ajax komt maar niet op stoom maar geeft ook niet heel veel weg. Litmanen heeft een hele goede kans maar schiet te slap in, Kluivert kopt op de lat en George schiet voorlangs. 

Rood Gremio

Ajax speelt vanaf de 70e minuut tegen tien man. Rivarola krijgt rood na een vliegende tackle op het scheenbeen van Kluivert. De Brazilianen hebben na de rode kaart ook nog eens de beste kansen, vooral Mario Jardel. Maar het blijft 0-0. Strafschoppen. 

Die beginnen lekker. Van der Sar pakt de eerste van Dinho, maar Kluivert mist ook meteen maar. Naast. Verdediger Arce knalt de bal daarna heerlijk op de lat. Ronald, Frank en Finidi scoren, maar de tegenstanders ook. Onder meer invaller Magno (die later nog bij FC Groningen speelt). Aanvoerder Danny Blind, 34 inmiddels, moet het doen. Als hij scoort komt die cup naar Amsterdam. Dan is Ajax de beste van de wereld.

Een immense druk.

Vanaf de middencirkel loopt Blind naar het strafschopgebied. Onderweg moet hij een paar keer hoesten. Dat doet hij -toen kon het nog- netjes met zijn hand voor de mond. Schijnbaar onbewogen legt Blind de bal goed, neemt hij een vrij korte aanloop en hupsakee.

Blind knalt de bal hard en halfhoog. Rechts van de keeper, die de verkeerde kant opduikt.

'Hij doet het en Ajax wint de wereldcup', sprak Eddy Poelmann van de NOS destijds bij het live-verslag. Blind springt in de armen van Van der Sar, de andere spelers rennend vanaf de middenlijn. Zoals we dat kennen van strafschoppenseries.

AT5-cameraman Frank van Brandwijk aan het werk in het vliegtuig met Ajax

Amsterdam ontploft. 

Op AT5 was heel veel te zien. Spontane volksfeestjes in de stad. Beelden van feestende spelers, hun vrouwen in de Meer, voorzitter Michael van Praag en penningmeester Arie van Os en wat verdwaalde fans in een zaal van een Tokyo's hotel. De vliegreis terug met een enorme vertraging omdat Ajax onderweg terug moest naar Japan omdat Rusland geen toestemming gaf om daar overheen te vliegen. 'En een MIG-raket in het vliegtuig willen we jullie niet aandoen', vertelt de gezagvoerder in het KLM-toestel tegen AT5.

De huldiging moet daarom een dag worden uitgesteld. Die is pas op donderdag, maar het Museumplein puilt uit. 'Amsterdam is beretrots op het beste team van de wereld', zegt verslaggever Yvette Forster op het podium.

Morgen op AT5 een uur lang reportages uit de stad, in het stadion en en op vele vele plekken in de stad. De stadszender was werkelijk overal. 

Onze cameraman Frank van Brandwijk heeft over zijn Tokyo-avonturen verteld in het radioprogramma Spitstijd van NH Radio. Dat interview is hieronder te beluisteren.

AT5

Raymond Bouwman, die voor AT5 verslag deed in Japan, heeft zich voor de gelegenheid een paar dagen bij AT5 opgesloten met editor Koen Koster om al die beelden nog eens te spotten en achter elkaar te zetten voor een mooi historisch document.

Ajax Wint De Wereldcup. Morgen op AT5. Uitzendtijden hieronder.

Documentaire Ajax Wint De Wereldcup

Online:
Zaterdag 28 november om 7.00 uur via deze website en op YouTube.
Op TV:
Zaterdag 28 november om 17.00, 18.45, 21.00 en 23.00 uur en in de nacht.
Zondag 29 november om 10.00, 15.00, 20.00 en 22.00 uur.

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938