Start van hoofdcontent

Stad

nl

17.000 euro en 12 kilo wiet gevonden bij controle spookwoning

27 november 2020, 15.22 uur · Aangepast 27 november 2020, 15.37 uur
Door Redactie · Foto: Politie Amsterdam

De politie heeft gisteren bij een 'spookburgeractie' aan de Brouwersgracht twee mannen aangehouden. In de woning waarin zij verbleven, werd 12 kilogram wiet en 17.000 euro cashgeld aangetroffen. 

De woning aan de Brouwersgracht kwam in beeld na vele meldingen van overlast en de aanloop van verschillende mannen. Bij het aanbellen worden agenten geconfronteerd met een Engelssprekende man die aanvankelijk niet open wil doen. Omdat er een sterke wietlucht hangt en agenten onder meer wietzakken zien liggen in een kast wordt in overleg met de officier van justitie en de rechter-commissaris besloten een doorzoeking te verrichten in de woning.

Tijdens de doorzoeking werden onder anderen zakken met dus in totaal zo’n 12 kilogram wiet, 17.000 euro in contanten en buitenlandse valuta aangetroffen. De twee Britten van 33 en 34 jaar oud zijn aangehouden.

Spookbewoning

In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen 'spookbewoning'. Daarbij schrijven de mensen die er verblijven zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze gebruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op. 

Agenten hebben bij de actie twaalf adressen bezocht in de Jordaan. Volgens de politie regeageerde de meeste buurtbewoners positief op het onderzoek van controleurs.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938