Misdaad

NL
V

Politie deelt foto van poederbrief

20 november 2020, 11.06 uur · Aangepast 20 november 2020, 14.55 uur · Door Redactie

De politie heeft een foto gedeeld van een de poederbrieven die de afgelopen dagen is bezorgd. De brieven werden bezorgd op elf Amsterdamse locaties. Op zeven locaties in de rest van het land zijn ook poederbrieven bezorgd. 

Politie

De politie heeft de afbeelding van de envelop vrijgegeven om mensen te waarschuwen. 

De afzender op de brief is een postadres dat verwijst naar een kantoor van Nationale Nederlanden in Den Haag. 'Dat is een fictieve afzender, want we houden er geen rekening mee dat die organisatie er iets mee te maken heeft', zegt een woordvoerder van de politie.

Politie waarschuwt 

De politie waarschuwt dat wie een poederbrief ontvangt met deze afzender erop, zonder logo, in zo'n witte enveloppe, die brief niet te openen en 112 te bellen. Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.'Dat doen we omdat alle enveloppen op elkaar lijken'. 

Verband met de bombrieven

Het grote aantal poederbrieven doet denken aan de bombrieven die begin dit jaar op allerlei plekken binnenkwamen. De politie houdt er rekening mee dat er een verband is tussen de poederbrieven en de bombrieven. 'Maar het is wel belangrijk om erbij te zeggen, dat de poederbrieven een losstaand onderzoek is', aldus een woordvoerder van de politie. 

Het poeder in de brieven moet nog  worden onderzocht . Bij enkele mensen die de brief hebben geopend heeft het gezorgd voor voor lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen.

 

Motieven

AT5  sprak deze week met criminoloog Jasper van der Kemp over het grote aantal poederbrieven dat de afgelopen dagen naar bedrijven in de stad wordt verstuurd. Volgens de criminoloog van de Vrije Universiteit (VU) kunnen er verschillende motieven zijn voor het versturen van de brieven. 'Het kan zijn dat het gaat om een soort van terreurdreiging. Het kan ook heel goed gaan om bedreiging in de zin van afpersing. Maar dan verwacht je ook dat er vrij snel een claim komt. En het kan iemand zijn die om een of andere reden grieven tegen allerlei bedrijven heeft.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938