Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 20.000 handtekeningen tegen huurverhoging voor volkstuintjes

3 december 2020, 16.12 uur · Aangepast 3 december 2020, 17.13 uur · Door Redactie

Het plan van de gemeente om de huren van volkstuincomplexen in de stad te verhogen kan rekenen op veel verzet. In een paar dagen tijd hebben al meer dan 20 duizend mensen hun handtekening gezet onder een petitie tegen die huurverhogingen.

Met het geld van de huurverhoging wil de gemeente de tuincomplexen moderniseren en voor meer mensen toegankelijk maken. Bijvoorbeeld door de aanleg van nieuwe fietspaden. Maar het probleem is dat de huur in sommige gevallen met wel 800 procent omhoog gaat en die kosten worden straks doorberekend aan de mensen die een tuin huren.

'We begrijpen dat er een huurverhoging moet komen, maar dit is buiten proportie', vertelde Saskia Boerma van tuinpark Ons Buiten in Nieuw-West eerder deze week. 'Ik ben bang dat mensen met een AOW of een klein pensioentje dit straks niet meer kunnen opbrengen.'

NH Nieuws

De petitie tegen de plannen van de gemeente werd vrijdagavond online gezet en is sindsdien succesvol verspreid onder veel volkstuinders in de stad. De wens van de tuinders is dat de investeringsplannen van de gemeente niet geheel afgewenteld worden op de volkstuinen zelf. Zij zijn bereid tot een huurverhoging, maar die moet 'redelijk' zijn en geleidelijk worden doorgevoerd.

Korting voor lage inkomens

Volgende week wordt de petitie aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks). Zij komt vanmiddag al met een kleine handreiking richting de tuinders. Zo schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad dat ze bereid is om mensen met een laag inkomen een korting van 50 procent te geven op de nieuwe huurprijzen van de tuinen.

Daarnaast wil Van Doorninck naar een aantal opties kijken om de huurverhoging voor de tuinparken te beperken. Zo kan de korting voor de maatschappelijk diensten die tuinparken leveren verhoogd worden en kan de huurverhoging ook uitgespreid worden over vijf jaar in plaats van twee.

De wethouder gaat aanstaande maandag met het bestuur van de Bond voor Volkstuinders om tafel. Op woensdag wordt het voorstel besproken in een vergadering van de raadscommissie.

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ