Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leerlingen geschorst om bekladding Haga Lyceum; boze ouder neemt gesprek met bestuurder op

7 december 2020, 13.07 uur · Aangepast 10 december 2020, 13.38 uur · Door Tim Senden

Twee leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum zijn geschorst wegens het bekladden van de school. Volgens schoolbestuurder Achmed Baâdoud heeft een leerling bekend en heeft hij een tweede leerling en een vriend van die leerling aangewezen als medeverantwoordelijken. De ouders ontkennen dat hun geschorste zoons betrokken zijn bij de bekladding.  Een gesprek dat Baâdoud vervolgens had met de moeder van één van de leerlingen is heimelijk opgenomen en online verspreid.

De islamitische school werd in het weekend van 28 en 29 november beklad met leuzen als 'Weg met coupplegers' en 'Saskia you are rotten, impure', wat zich vertaalt naar 'Saskia jij bent rot, onrein'. Die laatste tekst verwijst naar Saskia Grotenhuis, die als interim-bestuurder bij de school aan de slag ging na het ontslag van schooldirecteur Soner Atasoy.

Ontslag Atasoy

Atasoy werd begin juni op staande voet ontslagen, nadat hij in een eerdere schorsingsperiode weigerde om bankpasjes, gebruikersnamen en wachtwoorden in te leveren. Drie weken terug besloot de rechter dat dat ontslag terecht was. Korte tijd daarna volgde de bekladding van de school.

Baâdoud, die in oktober aangesteld werd als dagelijks bestuurder van de school, reageerde vorige week geschokt op de bekladding. Hij gaf aan dat uit onderzoek moest blijken wie er verantwoordelijk gehouden wordt voor de teksten en dat er 'consequenties' uit voort zouden komen.

Quote

'Het zijn geen dingen die je even onder het tapijt schuift en bij wijze van spreken zegt: "dat gaat vanzelf wel over"'

Achmed Baâdoud, bestuurder Haga Lyceum

Inmiddels is duidelijk dat twee leerlingen van de school geschorst zijn. Zij moeten wel online onderwijs blijven volgen. Een van de leerlingen heeft volgens de bestuurder bekend de bekladding gedaan te hebben met een medeleerling en een vriend van een medeleerling. De vader van deze leerling laat aan AT5 weten dat zijn zoon helemaal geen bekentenis heeft gedaan. Hij zegt dat zijn zoon niets met de bekladding te maken heeft. Ook zegt de vader dat zijn zoon niet voor alle vakken online lessen krijgt op dit moment.

Baâdoud neemt de zaak hoog op. 'Op basis van die informatie en de bekladding op de school, de tekst die gebruikt is, kan ik niet aantonen dat het radicalisering is. Maar het zijn geen dingen die je even onder het tapijt schuift en bij wijze van spreken zegt: "dat gaat vanzelf wel over".' Hij verwijst daarmee naar de tekst over Grotenhuis die volgens de schrijver 'onrein', zou zijn.

Opgenomen telefoongesprek

Naar aanleiding van de schorsing nam Baâdoud contact op met de moeder van een van de leerlingen. Dat telefoongesprek werd opgenomen en daarna online verspreid. Te horen is dat de schoolbestuurder de moeder vertelt dat de school melding over de leerling gaat maken bij 'de instanties'.

'Welke instanties', vraagt de moeder, waarop Baâdoud antwoordt: 'De instanties die het hebben over de jeugdbescherming en iedereen die ermee te maken heeft. Wij hebben een plicht als school op het moment dat wij signalen hebben van kinderen die mogelijk dreigen het verkeerde spoor op te gaan.' De moeder onderbreekt hem: 'Wat bedoelt u daarmee?' Baâdoud: 'Dat moeten wij, wij zijn verplicht om dat te melden.' Als voorbeeld noemt Baâdoud het meldpunt radicalisering van de gemeente, waarop de moeder met afschuw reageert en zegt dat ze nooit problemen heeft gehad met haar zoon.

Baâdoud zegt dat het gesprek zonder zijn medeweten is opgenomen. Vervolgens is dat gesprek gedeeld met anderen en is er klein fragment gebruikt in een montage en online geplaatst. Hij noemt de opname 'ver onder de maat', maar zegt zich ook zorgen te maken over de moeder. 'Ik vermoed dat daar in dit verhaal ook misbruik van wordt gemaakt.' 

'Geen bewijzen getoond'

De moeder zegt het gesprek te hebben opgenomen toen de toon 'intimiderend en dreigend' werd. Volgens haar zijn er geen bewijzen getoond dat haar zoon bij de bekladding betrokken was. 'Als duidelijk zou zijn dat
mijn kind het wél zou hebben gedaan dan nemen wij als ouders zelf onze verantwoordelijkheid. Dan staan wij naast de school.'

Ze zegt ook dat  haar zoon niet de onlinelessen krijgt die zijn beloofd. 'De school onthoudt mijn kind van het recht op onderwijs.'

Betrokkenheid Arnoud van Doorn

Intussen blijven oud-medewerkers van de school op achtergrond een rol spelen, zeer tegen de zin van het huidige bestuur. De montage van het telefoongesprek werd vanochtend onder andere door het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn geplaatst op Twitter. Baâdoud zegt ernstige zorgen te hebben over de betrokkenheid van Van Doorn die onder Soner Atasoy vrijwilliger was op de school. 'Wij hebben signalen gekregen dat Arnoud van Doorn onze ouders en leerlingen ophitst om onrust te zaaien, omdat Arnoud van Doorn vindt dat Atasoy onterecht is ontslagen.' Zo zou Van Doorn ook contact gehad hebben met een van de geschorste leerlingen.

De door Baâdoud beschuldigde Van Doorn geeft aan dat hij inderdaad nog steeds contact heeft met ouders en leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum. 'Ik werk ook in Amsterdam, in West. Ik ben regelmatig in de buurt van Sloterdijk om daar tussen de middag even koffie te halen of een broodje. Soms valt dat samen met de pauzes van leerlingen en die spreken mij dan aan. Die uiten dan ook hun zorgen over de school', zegt Van Doorn.

Quote

'De heer Baâdoud werkt blijkbaar op basis van aannames. Je kunt niet een leerling schorsen op basis van een vermoeden'

Arnoud van Doorn, voormalig vrijwilliger Haga Lyceum

Wie er verantwoordelijk is voor de montage van het gesprek tussen de ouder en de dagelijks bestuurder van de school wil Van Doorn niet zeggen. 'Ik ben natuurlijk verantwoordelijk voor wat ik op mijn eigen social media plaats.' Hij vindt dat Baâdoud een 'schrikbewind' voert en dat de bestuurder vooral optreedt tegen leerlingen en ouders die tegen het ontslag van oud-directeur Atasoy zijn.

Bij zijn weten heeft geen van de twee geschorste leerlingen een bekentenis afgelegd voor het bekladden van de school. 'Daar is geen sprake van. De heer Baâdoud werkt blijkbaar op basis van aannames. Je kunt niet een leerling schorsen op basis van een vermoeden.' Volgens hem werd de moeder opgebeld door Baâdoud een dag nadat zij een klacht had ingediend tegen de school. 'Dat klinkt bijna als wraak, als rancuneus: "u heeft een klacht ingediend, dan gaan wij ook melding doen".'

Van Doorn keurt de bekladding van de school niet goed, maar volgens hem gaat het slechts om 'graffiti'. Over de tekst over interim bestuurder Saskia Grotenhuis zegt hij: 'Ik ben geen radicaliseringsexpert. Het zijn geen fraaie teksten. Maar of dat te maken heeft met radicalisering, dat vraag ik me erg af.'

Zorgen om ouder en leerlingen

Baâdoud maakt zich ernstig zorgen over de invloed van Van Doorn op leerlingen en ouders van het Haga Lyceum. Mede omdat hij in het verleden veroordeeld werd voor het verkopen van drugs aan minderjarigen. 'Het gaat mij om de veiligheid van de leerlingen', aldus Baâdoud.

De schoolbestuurder zegt een advocaat in te schakelen rond het heimelijk opnemen van het telefoongesprek. De twee leerlingen mogen niet op school komen zolang het onderzoek van de politie naar de bekladdingen loopt. Volgens Baâdoud heeft de vader van een van de twee leerlingen besloten zijn zoon van school te halen. 'Daarmee help je je kind niet, daarmee accepteer je dat je kind de school heeft beklad.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938