Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Advocaten drillrapmoord eensgezind: 'Ga met elkaar in gesprek'

22 januari 2021, 18.19 uur · Aangepast 22 januari 2021, 19.50 uur · Door Redactie

Advocaten van nabestaanden en verdachten staan in de rechtbank veelal lijnrecht tegenover elkaar, maar in het proces rond de drillrapmoord in Zuidoost zijn strafpleiters Gerald Roethof, die één van de verdachten bijstaat, en Richard Korver namens de nabestaanden het over één ding eens: ga met elkaar om de tafel om de spanningen onder rivaliserende drillrappers weg te nemen. 

AT5

De rechtbank behandelt deze week het proces van de drillrapmoord in Zuidoost, waarbij de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam eind 2019 om het leven kwam. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren 8 jaar cel en tbs en 12 jaar cel tegen de twee jonge verdachten. 

Grootfaams moeder vertelde gisteren over het verlies van haar zoon, maar ook dat ze zich grote zorgen maakt. 
'Nog niet eens een jaar na de moord wordt er in Scheveningen een andere jongen vermoord. Daarna nog een jongen die gekapt wordt in zijn hoofd bij een flat in de Bijlmer.  Ik ben helaas nog niet klaar. Ook in december 2020 wordt bij de Albert Heijn Watergraafsmeer waar mijn andere zoon werkte, ook een jongen gekapt.'

Het is tekenend voor de spanningen binnen de drillrapscene. De incidenten roepen bovendien de vraag op in hoeverre instanties grip hebben op het probleem. 'Het is inderdaad een groot probleem en zorg voor heel veel maatschappelijk onrust. Niet alleen in de Bijlmer, ook in de rest van Amsterdam. 'Het is duidelijk geworden dat het strafrecht alléén dit niet kan oplossen', zegt persofficier van justitie Justine Asbroek. 

Quote

'Ik denk dat je met elkaar hier wat aan moet doen en dat regie moet worden genomen, zoals bij de Top600'

advocaat richard korver

Maar dat vinden de advocaten van een van de verdachten en de raadsman van de nabestaanden in deze zaak.te makkelijk gezegd. 'Ik denk dat het eigenlijk niet zo goed is om met de vingers te gaan wijzen naar elkaar. Ik denk dat je met elkaar hier wat aan moet doen en dat regie moet worden genomen, dat er nu iemand verantwoordelijk voor moet worden gemaakt, zoals we in het stadhuis ook mensen hebben die verantwoordelijk zijn voor de Top600. Hoezo wordt niet met die partijen in gesprek getreden en wordt dat beter gemonitord?', vraagt Korver zich af. 

Zijn confrère Roethof sluit zich daarbij aan. 'Ik denk dat hier inderdaad meer aandacht voor moet zijn. Het is een illusie om te denken dat je dit probleem oplost met dit soort gigantisch hoge eisen. Als je zegt dat je het wil oplossen, dan zijn er andere mogelijkheden voor en het begint met praten.'

Quote

'Het is niet zo dat personen die niet met justitie praten niet onderling willen praten'

advocaat gerald roethof

Maar dan moet er wel gepraat wórden. En instanties, zoals het Openbaar Ministerie, merken dat juist dat een gevoelig punt is. 'Het is een heel moeilijk oplosbaar probleem, omdat er een soort zwijgcultuur heerst: als je snitcht, dus als je praat, dan 'ga je'. En daarom is het ook zo moeilijk op te lossen: als niemand wil praten en bereid is om mee te denken: hoe los je het dan op?', zegt Asbroek. 

'Niet praten met justitie is iets wat we vaker zien, maar het is niet zo dat personen die niet met justitie praten niet onderling willen praten', reageert Roethof. 'Ik denk dat in ieder geval heel duidelijk moet zijn dat het gezwaai met messen niets oplevert.'

De raadslieden constateren tijdens het proces dat zowel aan de kant van de nabestaanden als aan de kant van de verdachten angst heerst. 'Als nou iedereen bang is, dan wordt het toch tijd dat iemand met de vuist op tafel slaat en zegt: allemaal aan tafel: praten en gebruik je woorden scherp als een mes, maar laat je messen thuis', aldus Korver. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938