Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nederland staat stil bij Jodenvervolging tijdens Holocaust Herdenking

31 januari 2021, 07.01 uur · Door Redactie

Bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark vindt vandaag de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. Door de coronamaatregelen ziet het er dit jaar anders uit dan gebruikelijk: de stille tocht gaat niet door en bij de herdenking zelf kan geen publiek aanwezig zijn.

Mark Rutte legt een krans tijdens de herdenking vorig jaar

De herdenking, altijd op de laatste zondag van januari, wordt wel uitgezonden op NPO1 en AT5. Onder andere demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Blokhuis zijn aanwezig. Burgemeester Femke Halsema houdt, net als Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité, een toespraak. 

Verder zal Rudi Cortissos ook het besloten gezelschap toespreken. Cortissos overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken. Zijn moeder kwam samen met 62 andere familieleden in Sobibor om het leven. Namens de jongere generatie spreekt Noah Knijff.

Kransen

Onder andere het echtpaar Max en Fia Arpels (beiden 84) leggen een krans. Zij overleefden samen de oorlog. 

De uitzending begint om 11:05 en duurt tot 12:30 uur op NPO1 en AT5, 's avonds wordt een terugblik met reportages uitgezonden tussen 19:35 en 20:05 uur op NPO2.

Excuus

Vorig jaar bood Rutte tijdens de herdenking excuses aan voor het tekortschieten van overheidsinstanties tijdens de Holocaust. 'Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering mijn excuses aan voor het overheidshandelen van toen', zei hij tijdens zijn speech.