Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cel- en taakstraffen voor vijf deelnemers Museumplein-rellen

2 februari 2021, 08.34 uur · Aangepast 2 februari 2021, 09.00 uur · Door Redactie

De politierechter heeft gisteravond vijf mannen (22 tot 46 jaar) veroordeeld die betrokken waren bij de rellen op het Museumplein van zondag 24 januari. De vijf kregen straffen opgelegd uiteenlopend van 40 uur taakstraf tot zes weken gevangenisstraf, waarvan een deel voorwaardelijk.

Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

De vijf mannen waren aanwezig op of nabij het Museumplein toen daar voor de tweede zondag op rij een verboden demonstratie tegen de coronaregels gehouden werd. Net als een week eerder moesten de politie en ME ingrijpen om de demonstratie te beëindigen en ontstonden er rellen.

Herstelfonds Museumplein

De rechter oordeelde dat vier van de vijf mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het negeren van het bevel van de politie om het plein te verlaten. Drie van hen gebruikten ook openlijk geweld tegen agenten, politiepaarden, honden en voertuigen van de politie. De vijfde veroordeelde was niet op het Museumplein aanwezig, maar heeft in de buurt van het plein geweld gebruikt tegen de politie.

 Naast de cel- en taakstraffen moeten vier mannen die geweld hebben gebruikt ook 500 euro storten in een nog op te richten fonds. Met dat geld zal de schade aan het Museumplein hersteld worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938