Start van hoofdcontent

Stad

nl

OLVG krijgt boete van 4 ton voor schenden privacy patiënten

11 februari 2021, 08.44 uur · Aangepast 11 februari 2021, 09.34 uur · Door Redactie

Het OLVG heeft een boete van 440.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) opgelegd gekregen. Het ziekenhuis zou tussen 2018 en 2020 te weinig hebben gedaan om de medische dossiers te beveiligen. Onbevoegde medewerkers zouden hierdoor toegang hebben tot de dossiers van patiënten. 

AT5 / Luuk Koenen

Volgens De Volkskrant tipte filosofiestudent Laura het AP nadat zij tijdens haar bijbaantje in het ziekenhuis erachter kwam dat ze zonder problemen de dossiers van haar vriendinnen kon inzien. Er mag alleen in een dossier gekeken worden als dat noodzakelijk is voor een behandeling. Naast de tip meldt het AP dat er ook twee datalekmeldingen kwamen van het OLVG. 

Dossiers inzien

Monique Verdier, vicevoorzitter van het AP, beaamt in Het Parool dat gesprekken tussen patiënt en dokter niet publiekelijk mogen zijn. 'Je moet er toch niet aan denken dat mensen, die daar helemaal niets te zoeken hebben, zomaar in de aantekeningen van de dokter over jou en jouw ziekte kunnen rondneuzen. Patiënten moeten ervan uit gaan dat medewerkers alleen medische dossiers inzien als dat nodig is voor de behandeling.' 

Geen bezwaar

Uit het onderzoek van AP bleek dat het OLVG geen goede beveiligingscontrole heeft en beter moet controleren wie toegang heeft tot de dossiers. Het ziekenhuis zegt verbeteringen te hebben gemaakt en gaat niet in bezwaar tegen de boete. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938